A mexikói fajitas kissé magyarosított változata. Könnyen elkészíthető és kiadós.
Nemrég szülinapot köszöntöttem és sikerült épp vacsoraidőben betoppannom a házba.
Isteni illatok keringtek a konyhában. Klau épp az egyik specialitását készítette: fajitast csirkéből, tésztával.
Mivel nem ismertem ezt az ételt, de a kinézete és az illata alapján beindult tőle a Pavlovi reflexem, így nem kérettem magam, amikor a vacsoraasztalhoz invitáltak.
Ez Klau műve, ő tett bele darált pirospaprika krémet is!
Azóta én is elkészítettem, és már kérték a receptjét, annyira fincsi.
Kicsit utánaolvastam, a faja szó jelentése "öv", így a fajitas "kis övet jelent", azt a darab húst, amit az angolban "skirt steak"-nek hívnak. Eredetileg a tex-mex konyhában a fajitas azt jelent, hogy a "skirt steak"-et feldarabolva megsütik, búzatortilla-val és más hozzávalókkal szolgálják fel, hogy a vendég saját maga készíthessen belőle taco-t. De a vendégek, akik nem értettek spanyolul, az étel elkészítésének módjára hitték, hogy fajitas-nak hívják, így elkezdtek csirkés fajitas-t is kérni. ( https://gasztrobakancslista.blog.hu/2017/03/09/mik_is_a_tex-mex_etelek)
A csirkés fajitas hozzávalói:
35 dkg fusilli tészta
1-1 db sárga-zöld-piros kaliforniai paprika
2 db csirkemell-filé
1 l 2,8%-os tej
2 közepes fej vörös- vagy lila hagyma
5 dkg parmezán sajt
10 dkg gouda sajt
3 gerezd fokhagyma vagy ek. fokhagymapor
3 evőkanál étolaj (napraforgó vagy olíva)
fél ek. só
1 tk. csilipor
1 tk. őrölt kömény
1 púpozott tk. őrölt pirospaprika
1 tk. frissen őrölt fekete bors.
Elkészítése:
A csirkemellet kis kockára vágjuk, és egy wokban a forró olajon fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk. Picit hagyjuk, hogy lepiruljon, majd kiszedjük egy tálba.
A visszamaradt olajon a csíkokra vágott paprikát dinszteljük meg, hozzáadva a negyedekbe darabolt hagymát. Fűszerezzük (bors, só, kömény, fokhagyma, csili, őrölt paprika). Ha épp nem kapunk háromszínű kaliforniai paprikát, ne essünk kétségbe, a lényeg a piros, a többit helyettesíthetjük bátran tv paprikával.
Mikor az illatok mutatják, hogy finoman összeértek az ízek, tegyük vissza a serpenyőbe a csirkét és kavarjunk rajta párat.
Öntsük fel a tej felével, hagyjuk felforrni és szórjuk bele a tésztát. Közepes tűzön, gyakori kevergetés mellett hagyjuk, hogy beszívja a tejet. Utánatöltjük, és mire ismét beszívja a tészta a második adag tejet, kész is az egytálételünk!
Rászórjuk a sajtot és azon melegében tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!
Láttam más-más változatot is a neten, muszáj lesz őket kipróbálni, mert megfizethető, könnyen elkészíthető és igen-igen ínycsiklandó!
Az eredetit Mexikóban megkóstolni ugyan esélyem sincs, de álmodik a nyomor! És jól állna a sombreró, az tuti!
Utolsó kommentek