Csücsült a hűtőben két tojásfehérje, amit fel kellett használnom, mielőtt valami baja esik. Már régen barátkozom a pavlova elkészítésének gondolatával, és: -Tessék, eljött az ideje!
Anna Pavlova (1881-1931), orosz balerínáról nevezték el ezt a kívűl ropogós, belül krémesen lágy finomságot.
Ismerjük meg dióhéjban a legendás művésznőt: azt mondják, a híres édesség az ő tütüje után kapta a nevét. Ám még mielőtt desszerteket, színházakat és utcákat neveztek volna el róla, és II. Miklós cár, Ferenc József vagy VII. Edward brit király előtt táncolt volna, ő is csak egy egyszerű lányka volt Szentpétervárról. 1910-re azonban, akaraterejének és tehetségének köszönhetően, már Pavlova neve egyet jelentett az orosz balettel: A "hattyú halála" A.P. előadásában máig példa a balerinák számára. Saját társulatot alapított, járta a világot. Hazájából ugyan elköltözött, de sosem lett hozzá hűtlen. 1931. január 23-án végzett vele egy vasúti utazás alkalmával szerzett tüdőgyulladás. A legenda szerint halálos ágyán még egyetlen utolsó kívánsága volt: magához akarta ölelni hattyújelmezét. Bár Anna 84 éve halott, a torta diadalútja ma is töretlen.
Hagyományosan friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítik.
Jómagam egy kis saját főzésű vaníliakrémmel is megbolondítottam.
A mini pavlovám hozzávalói:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőknál fehér balzsamecet
1 evőkanál keményítő.
A tojásfehérjéket félig felverem, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot. A keményítőt és az ecetet is következhet.
A sütőt a legalacsonyabb fokozaton begyújtom, hagyom kicsit melegedni.
Sütőlapra papírt helyezek, és a tojásfehérje habot erre kanalazom úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb formájú kört formázok belőle.
Szinte csak szárítom a sütőben, folyamatosan figyelve, nehogy odaégjen.
Vaníliakrém:
5 dl tej
2 evőkanál keményítő
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
egy kis darab vaníliarúd kikapart magja (vaníliakivonat vagy vaníliáscukor is megfelel).
A tojások sárgáját kikeverjük a két kanál cukorral. Belekeverjük a keményítőt, majd folyamatos keverés közben a tejet és a vaníliát is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, felverünk 2 dl habtejszínt egy evőkanál cukorral. Ajánlatos bele habfixálót keverni.
Szükségünk lesz továbbá némi gyümölcsre, itt két marék fagyasztott málnával dolgoztam.
Most már csak össze kell állítani a tortát!
Alulra kerül a nagyobb átmérőjű habcsók, erre egy réteg krém, egy réteg tejszín, majd gyümölcs, esetünkben a málna jöhet rá.
Újabb rétegként a kisebb habcsók és ismét krém, tejszín és gyümölcs.
Tadadadaaa!
Készen van az ellenállhatatlan édesség!
Egyszerű és csodás! Ugye? Köszönjük drága Anna! Remélem, ott fenn a mennyben egy habcsók-felhőn üldögélsz elégedetten!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Utolsó kommentek