Ismét egy erdélyi leves, ami számtalan változatban készülhet! Csorbaleves, húsgombóccal.
Mindenkinek megvan ott a saját, jól bevált receptje, hiszen megkóstolja az ember a másikét, de a sajátját megkülönbözteti tőle.
Tulajdonképpen egy savanyított zöldséglevesről volna szó, melyet hússal, húsgombóccal gazdagítanak és jó sok lestyánnal fűszereznek.
Fiam barátnőjének édesanyjától kaptam ezt a receptet, aki maga is Erdélyből származik, és több mint húsz éve, kalandos körülmények között szökött át Magyarországra. Mikor B. először látogatott el hozzájuk, csorbalevessel kínálták. Itthon persze kifaggattam mindenről, s ez a leves felkeltette az érdeklődésem.
Nemrég nekiláttam az így leírt recept alapján:
Csorba leves
-hagyma felkockázva, apróra vágva
-sárgarépa, fehérrépa
-karalábé, zeller
-zöldkáposzta
-kelkáposzta
-savanyú káposzta.
Öt literes fazékban vizet forralunk. beleteszünk két marék savanyú káposztát, melyet ne csavarjunk ki.
A vízbe még belekockázunk 1/2 kg sertéshúst, ezek együtt főnek.
Ha megpuhult a savanyú káposzta, mehetnek bele a zöldségek.
Vegetát teszünk bele ízlés szerint.
A végén 25 dkg darált húsból húsgombócot gyúrunk, mehet bele ez is.
Amikor megfőtt az egész, habarást készítünk, 2 fakanál liszt és egy nagy tejföl felhasználásával. Ezt szűrőn keresztül belekeverjük.
Ha nem elég savanyú a leves, a savanyú káposzta levét önthetjük a levesbe addig, amíg jónak látjuk.
Tehát ebből indulva próbáltam megalkotni első csorbámat. Tudom, nem az enyém az igazi, de egy nagyon finom, ízletes, melengető leves lett a végeredmény, aminek még néhányszor neki fogok futni.
Hozzávalók:
25 dkg sertéscomb felkockázva
25 dkg sertéscomb ledarálva
1-1 nagy szál fehér- és sárgarépa
2 marék savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
1 marék rizs
1 nagy karika zeller
1/2 fej kis kelkáposzta,
só, fekete bors
csípős paprika
tárkony
1 cikk fokhagyma
1 nagyobb burgonya.
A húst megmossuk, felkockázzuk. A felforrósított zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd csípőspaprikázzuk s beletesszük a húst is, amit kissé pörkölünk, majd kevés vizet aláöntve főzünk. Izesítjük sóval, kevés őrölt feketeborssal. Beletesszük a savanyított káposztát, együtt főzzük, miután felengedtük kb. 4 liter vízzel..
A zöldségeket tisztiítás után felszeleteljük, daraboljuk, mehet bele ha megpuhult a savanyúkáposzta. Sajna nem akadt otthon lestyán, ezért került bele tárkony.
A húsgombóchoz a darált húst sóztam, borsoztam, egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymát és egy cikk szintén reszelt fokhagymát, valamint majorannát adtam hozzá.
Vizes kézzel formáztam, s a levesben puhára főztem. Mikor a gombócok belekerültek a levesbe, egy marék rizst is beleszórtam, és 1 nagyobb krumplit kockára vágva.
Mikor minden megpult, akkor elkészítjük a tejfölös habarást:
fél liter tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő.
Alaposan kikeverjük, majd hagyjuk, hogy miután behabartuk, egyszer felforrjon a levesünk.
Tálaláskor kis citromlevet csavartam bele, ettől még pikánsabbá vált.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Utolsó kommentek