Nem tudom ti hogy vagytok vele, én még sosem készítettem vörös lencsét. Aztán a múltkor vettem egy zacskóval. Gyönyörködtem a színében, majd gondosan elpakoltam.
Már jó ideje szunyókált a kamrapolcon, de minap végre eszembe jutott.
Hoppá!Ezt eszünk ma!
Ugyanúgy készítettem el mint kevésbé színes rokonát, csak több répával.
Nos: 25 dkg vörös lencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy szál sárgarépa,1 kanál almaecet,só,bors, tejföl és liszt ízlés szerint.
A hagymát megpirítom, miután kockára vágtam, kevés olajon, és belereszelem a sárgarépát is. Kicsit párolom, majd felöntöm kb. 3 l vízzel. (mehet bele egy leveskocka, javít az ízén).A főzővizébe almaecet,só, bors kerüljön. Nagyon hamar megfő, úgy 15 perc kell csak neki. Ekkor behabarom liszt és tejföl keverékével (kb.3 dl tejföl, 3 ek. liszt).
Az egyikkel megvagyunk.
Jöhet a fordított almás!
Hozzávalók:
Tészta-40 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás
10 dkg vaj
1-2 dl kefír
A hozzávalókat lazán összegyúrjuk és kicsit pihentetjük.
4-5 db szép almát meghámozunk és cikkekre szabdaljuk.Fahéjas cukorral megszórjuk (én még kis mézeskalács fűszerkeverékkel is megbolondítottam) és ráfacsarjuk fél citrom levét. Kerek tortaformába rakjuk és rálapogatjuk a tésztát.
Elő sem vettem a nyújtófát, mint a pizzát, a kezemben formáltam kerekké.
200 °C-on alig harminc perc alatt elővarázsolódik a süteményünk. Közben finom illatok lepik el a konyhát,ingerelve az orrot. A fiaim többször kijöttek körbeszaglászni, de csak nem telt el az a fél óra. Amikor végre elzártam a sütőt, hagytam a formában pihenni kicsit.
Aztán ollé! Egyetlen mozdulattal egy kerek tálra fordítottam. Szó szerint, hiszen az almás része került felülre.
Kevés ideje maradt illatozni, de már csak ez a sütemények sorsa!
Utolsó kommentek