Courtesan au Chocolat közép-európai módra. Wes Anderson felnőtt meséje.
Már lassan egy éve megvolt a premier, ám én csak most jutottam hozzá az HBO jóvoltából.
Az elején azt gondoltam: megöl az unalom. Unalmasan sárga kommunista díszletek közt unalmas mesélő férfi, aki mint kiderül: író. Később, fiatalabb kiadásban egyeledik beszédbe egy titokzatos, magányos úrral. Ebből a beszélgetésből rajzolódik ki, a kissé zavaros és elnagyolt történet. Ahogy azonban felélénkült és benépesült az imént még üresen kongó szálloda (immár a két világháború közötti időkben) úgy tért vissza a figyelmem és ismét tudtam élvezni a filmet.
Tilda Swintont imádom, és először alig ismertem fel az öreg, de meglehetősen nagy szexuális étvággyal rendelkező grófnő szerepében.

Akit nem más, mint maga a Grand Hotel Budapest első embere, concierge-e, Gustav M. kefélget szorgalmasan. Mert a férfi imádja a túlérett, szőke és dúsgazdag matrónákat.
-Le szoktam feküdni a barátaimmal- vallja be, mielőtt egy hatalmas állast kapna szeretője (Madam D.) fiától: Dimitritől. A verés már az immár meggyilkolt nő házában zajlik a végrendelet felolvasásán. Ahol mindenki döbbenetére Gustav M. kapja a legértékesebb darabját az örökségnek: holmi reneszánsz festményt. Persze nem adják neki, de ő hűséges londinerével ellopja azt és ezzel kezdetét veszi egy különös üldözéses-elfogós-börtönbe zárós- szökéses sztori.
Vígjáték akar lenni a film, de néha úgy fröccsen rá a brutalitás, hogy kirázott tőle a hideg. Az ujjlevágós, lefejezős, egymást leszúrós, megfojtós jelenetek kevéssé erősítik ezt a vonalat.
Meseszerű kalandok során kiszabadul végre Gustav Úr és a concierge-hálózat segítségével elmenekül, megintcsak a hűséges és rá istenként tekintő tanítványával, Zero Mustafa-val.

Nem akarnak visszatérni a hoteljukba, de rákényszerülnek, ha meg akarják menteni Zero szerelmét, Agathát. Aki nem más, mint egy sebhelyes arcú péklány. Ő szorgalmasan, egyre-másra sütögeti a Courtesan au Chocolat-ot. Hol csokit tölt bele, hol vésőt és kalapácsot. A Mendel's süti ott van mindenhol: a börtönasztalon, a szállóban, az európát háborúba sodró ZZ-párt vezetőinél, s mindíg közös célt szolgál: megvesztegetést.
Mert egyszerűen ellenállhatatlan! Még a marcona börtöntisztnek sincs szíve belevágni, pedig már az összes, raboknak küldött élelmet tönkretette, felszabdalta.
Na, ez a süti nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkra. Tehát égetett tészta, alulról megöltve csokoládékrémmel és szépen feldíszítve.
Elkészítését az alábbi videóból el lehet lesni.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Fx5lZkpDxnc#t=25[/embed]
Magyarra fordítva így fest a recept:
Hogyan készítsük el Mendl courtesan au chocolat-ját.
Lépések: I- A tészta II- A töltelék III- A díszítés IV- Az összeillesztés
I- A tészta Készíteni kell egy choux tésztát lisztből, vízből, vajból és tojásból. Habár a helyes arányok változhatnak a magasságától és a páratartalomtól, mi a következőt ajánljuk: 1 csésze sima liszt, 1 csésze friss víz, 1/4 lb(font) vaj, 4 tojás egy tálba törve, egy csipetnyi só, egy nagyobb csipetnyi cukor. Forraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy tálban egyszerre. Távolítsuk el a tűztől és gyorsan keverjük el az átszitált lisztben. Engedjük hogy hűljön addig, hogy a tojások még épp ne süljenek meg és kavarjuk nagyon fokozatosan egy erős fakanállal. Csőből fújással formáljuk a kelt tésztát kicsi, közepes és egy nagy masszába egy tálcán. Nagy evőkanál massza. Teáskanál massza. Mogyoró méretű massza. Süssük a sütőben 180 °C-on kb 25-35 percig. A kissebb tésztákat jobb egy második tálcára tenni mivel gyorsabban megsülnek. Vegyük ki a sütőből, és diszkréten készítsünk egy kis szúrást a choux-ban hogy a gőz felszabadulhasson.
II- A töltelék Amint lehűltek, a nagy és a közepes choux-okat meg kell tölteni egy crème patissierel, ami csokoládéból, tojássárgájából, és cukorból készül. 1 1/2 csésze tej, sok nagyobb darab félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1/4 csésze cukor, 2 kanál kókuszpor, 1 evőkanál liszt. Kukoricakeményítő a behabaráshoz A tejet gyengéden melegítsük, és adjuk hozzá a csokoládét, miközben keverjük, hogy egy gazdag, majdnem gőzölgő csokoládétejjé olvadjon. A tojássárgáját, a lisztet, a cukrot, a kókuszt és a néhány kanálnyi kukoricakeményítőt habverővel keverjük össze egy sima keverékké. Adjuk hozzá a forró tejes csokoládé felét a tálhoz, egy keveset egyszerre, miközben keverjük. Ezután adjuk hozzá ezt a keveréket vissza a maradék forró tejes csokoládéhoz, miközben gyenge hő felett keverjük néhány percig amíg a keverék pudingszerű/sodószerű nem lesz. Távolítsuk el a hőtől, és hűtsük. Amint lehűlt, kanalazzuk a csokikrémet egy tésztatáskába, és töltsük a nagy és közepes tésztagolyókba.
III- A díszítés Készítsünk egy mázat cukrászcukorból, egy csipetnyi vaníliából, és elég tejből hogy elérjük a kívánt halmazállapotot. Válasszuk el 3 kis edénybe és adjunk hozzá ételszínezéket mindegyikhez - egy levendulaszínt, egy halványzöldet, és egy rózsaszínt. Mártogassuk a tésztákat a cukorbevonatba (a középvonalig) és helyezzük egy tálcára - a nagy tésztákat levendulába, a közepeseket a halványzöldbe, és a kicsiket a rózsaszínbe mártsuk. Hagyjuk megszáradni. Díszítsük a golyókat fehércsokis filigránnal.
IV- Az összeillesztés Helyezzünk egy cukorbevonat masszát (lehetőleg egy halványkéket) egy nagy tésztagolyó tetejére. Vegyünk egy közepes méretű és gyengéden helyezzük egy nagyobbra, hogy odaragadjon a helyére. A vajkrémnek egy ragasztóként kellene működnie. Ismételjük ezt a kisebb golyók egyikével az első kettő tetején. Készítsünk egy kis vajkrém "csillagot" a tetején, és helyezzünk egy kakóbabot a csillagra körítésként. Tálaljuk frissen.
Ja, elfelejtettem szólni, hogy Budapesthez semmi köze a műremeknek. Aki magyarországon forgatott jeleneteket és karaktereket vár, az csalódni fog. A hangzatos Kovács Vilmos nevű rókaképű ügyvédfigurán kívül nem fog mást kapni, aki sajnálatosan módon épp október 23.-án végzi egy múzeumi koporsóban.
Zuborowka egy kitalált törpeállam Kelet-Közép-Európában , ahol a boldog békeidőket zord háború képe fenyegeti.
De ne is a magyar vonatkozásokat keressük ebben az elképesztő alkotásban. Én azt javaslom, hogy dőljünk hátra, élvezzük a parádés színészi játékot és az aprólékos gonddal beállított és megszerkesztett jeleneteket, pompázatos díszleteket, csillogó jelmezeket.
Akkor garantált élvezetben lesz részünk!
Tessék, itt a szereplőgárda, szerintem nagyon impozáns!! Főleg, hogy a két főszereplőn kívül a többieknek csak nyúlfarknyi jelenések jutottak! De bravó, bravó, jó kis villanások!
Utolsó kommentek