Röhej, hogy vannak helyek, ahol betiltják a mák használatát. Imádom ezt a finomságot, főleg meggyel kombinálva jön be nekem és kis családomnak!
Minden éven készítek meggydzsemet, és ha már nincs fagyasztott gyümölcsöm, jöhet a dzsem. Azzal is isteni!
A mákot ekkor még tejjel sem kell kenhetővé tenni, csak rászórom a dzsemre és kiváló állagúvá válik.
Ez a helyes kis egyszerű sütemény nagyon olcsó pitetésztából és máktöltelékből készül.
Ím a tészta hozzávalói :
fél kiló liszt
15dkg porcukor
2 tojás
20dkg zsír vagy margarin
1 citrom
a csomag vaníliás cuki (magam készítem, később szólok róla)
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl tejföl
pici só.
A lisztet a zsiradékkal jó alaposan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját és frissen csavart mennyei illatú levét, a tejölt,
végül a cukrot és a bikarbónát a pici sóval együtt.
Gyorsan dolgozzunk, kezünk melege nem kedvez a tésztának!
Na ezt nyújtom ki két részletben, tepsibe fektetem gyengéden egyiküket, bár rögtön utána villával piszkálgatom.
Erre jön a kb fél kg mákos-meggyes massza.
Ha friss gyümölccsel dolgozunk a mákot fél dl tejjel, cukorral, citromhéjjal, fahéjjal kevergetjük, bele 20 dkg cukorkát,
mit előzőleg megdaráltunk, hogy por állagúvá váljon (mákunk sem járt máshogy).
Na, erre dobáljuk a magozott gyümölcsszemeket sűrűn, úgy a finom.
Ez most dzsemmel készült. Látjátok feleim, ahogy a fény megcsillan ezen a természetes gyönyörűségen?
Elkenem jó egyenletesen,először a mák, ráfekszik a dzsem, s tetejére ismét pitetésztát helyezek, szúrkálódással egybekötve .
Tésztánk tetejére cukrozott mogyoródarabkák kerültek.
180°C-on 25-30 perc és kis hűlés után jöhet a fénypont: a szeletelés!
Adjon Isten egészségünkre még több ilyen kis mákoskát!!!!!!
Utolsó kommentek