A kelt tészták királynője.
Frissen kisülve igazán abbahagyhatatlan! Mellé a vaníliás öntet pedig mennyei!
Nagyon régen sütöttem, és most nem tudtam ismét betelni vele!
A családom is így érzett, mert rövid idő után csak néhány diós morzsa mutatta: itt valamikor sütemény volt.
Tészta hozzávalói:
70 dkg liszt
4 dl langyos tej
5 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
3 tojás sárgája
10 dkg puha vaj
csipetnyi só.
Szóráshoz:
kb. 10 dkg dió
5 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 marék mazsola
Tészta forgatáshoz:
kb. 10 dkg olvasztott vaj.
Vaníliasodó:
5 dl tej
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítés:
A kelt tésztát a szokásos módon elkészítjük. A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, picit sózzuk, belegyúrjuk a vajat, majd a tejes élesztővel alaposan eldolgozzuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Ne felejtsük: a kelt tésztánál még a tojássárgája se legyen hideg, minden összetevőnek langyosnak kell lennie!
Amíg kel a tésztánk, a diót ledaráljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a fahéjat és a mazsolát.
A kelt tésztát kinyújtjuk, és kisméretű pohárral kerek formájúra szaggatjuk.
Egy sütőtálat előkészítünk, ebbe fog kerülni egy sor tészta.
10 dkg vajat felmelegítünk, a kerek tésztadarabokat egyenként ebben megforgatjuk.
Amikor készen van az első sor, szépen megszórjuk a diós-cukros-mazsolás keverékkel.
Erre ismét egy sor tészta következik vajban megforgatva. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak.
Meleg helyen kb. fél óráig ismét kelesztjük.
A sütőt 180 °C-ra állítjuk és a tésztát szép aranybarnára sütjük (kb. 45 perc).
Vaníliasodó:
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, csomómentesre keverjük. Felengedjük a tejjel és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Kissé folyós, nem olyan mint egy puding.
Tálaláskor a galuskákat ezzel meglocsolva kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Utolsó kommentek