Két napja este megcsapta az orromat egy illat. Nem akartam neki hinni, pedig ott volt! Nyílik az akác, villant belém és igen! Annyira édes és csábító, hogy ha parfümöt gyártanának belőle, én lennék a legjobb vevőjük.
A méhek sem véletlenül ebből "készítik" az egyik messze földön híres gyógyító hungarikumot.
Gyerekkoromban gyakran ettem magában az akácvirágot. Most is megkóstoltam, isteni!
Tudjátok, hogy palacsintatésztába mártva kisüthető? Mint a bodzavirág. És mindkettőből egészséges üdítő készíthető. Elkészítésük megegyezik.
Egy ötliteres üveget alaposan kimosunk és az alját kibéleljük citromkarikákkal (2 citrom elég hozzá).
Erre kerül a bodza illetve akácvirág ( tilos megmosni!!!! ) .
Felöntjük előzőleg felforralt és lehűtött vízzel, beleöntünk 20 dkg cukrot és 10 szem citrompótlót v. bő késhegynyi citromsavat. Hagyjuk néhány napig érlelődni, vegye át az ízeket, aromákat majd leszűrve fogyasztjuk. Érdemes a hűtőben tárolni, nehogy felforrjon.
Ha tavasz, akkor már spárgát is lehet kapni. Én ma levest készítettem belőle, zöldet vettem, nekem az ízlik jobban.
Hozzávalók:
50 dkg spárga
2 dl tejszín
2 húsleveskocka
só,bors
rizsliszt a sűrítéshez
3-4 szál újhagyma
olívaolaj.
Az olívaolajon megfuttatom a felkarikázott újhagymát. A spárgát megtisztítom úgy, hogy az aljából egy-két centit levágok, amíg érzem hogy kicsit fás. Van aki eltöri, ahol elpattan, onnan ehető, a fás részt ki kell dobni.
Kicsit megkapirgálom és a szárat felkarikázom. A fejet egyben dobom a hagymára. Addig főzöm másfél liternyi ízesített vízben, míg megpuhul.
Ekkor 2 dl tejszínt elkeverek 3 evőkanál rizsliszttel és behabarom vele a levest. Kész is. Tetejére lehet sajtot reszelni aki szereti.
Míg kanalazzátok a levest, kis ZAZ jöhet?
Utolsó kommentek