Na, megint szülinapi történés!!
Csak málna ne legyen , kérte az ünnepelt. Miért, ő tudja :)
Pedig épp arra gondoltam :)
Szóval akkor legyen, a legyen a, legyen a ..........oroszkrém , pattant elő a szikra!
Már a kezdet sem úgy alakult ahogy kellett volna. Jó alaposan kikevertem a sárgáját a cukorral (10 sárgája, 10 kanál cukor)
a fehérjét pedig selymesen keményre habosítottam. A sütőporral átszitált lisztet(10 púpozott evőkanál) lassan adagoltam a kikevert sárgájához és hozzá adtam 10 kanál vizet. Fellazítottal a fehér habbal, és nem tortaformába, hanem sima négyszögletű tepsibe öntöttem. Jó forró volt a sütő, belecsusszant a piskótaalapom. Fél órára állítottam az időt, azzal, hogy 10 perc múlva lejjebb veszem. Ezt viszont elfelejtettem és a fiam szólt, hogy valami ég.
Hááát, még meg tudtam menteni. Elő a kést, a lapot hátára fektettem és óvatosan lekapirgáltam a fekete részét. Valahogy nem éreztem büszkeséget. Na, most mi legyen?!
A szülinapos is előbújt az "illatokra" és kijelentette: kerek tortát szeretne.
Hamarabb is megkérdezhettem volna, igaz? Kerekre formáztam,ketté vágtam, beterítettem lekvárral a maradék piskótadarabokat a szélére ragasztottam körbe (házi eperlekvár, úgy biz'a).
Igy előreláthatóan a hab se fog kifolyni belőle. Ehhez (habocska) felvertem 6 dl tejszínt pici vaníliás cukorral és elkevertem az előzőleg megfőzött és kihűtött szintén igazi vaniliáscukorral feljavított sűrű pudinggal ( 4 dl tejhez két pudingpor, és 5 dkg vaj). Kicsit betettem a fagyasztóba.
5 perc múlva kikerült onnan és folytattam a töltelék belekanalazásával. Ja, majd elfelejtettem. Jó sok aszalt gyümölcs is került a habba (sárgabarack, áfonya és mazsola).
Elkentem a habot laza rusztikusra, rá ismét aszalt holmik és kis cukrozott mogyoró .Naaaa.
Kicsit nehézkesen, de csak készen lett!
Az íze tökéletes, csak a formája rendhagyó. Mindenki lelkesen kanalazta (villázta). Nektek is jó étvágyat!
Utolsó kommentek