A jó öreg pirítósra nemcsak vajat vagy dzsemet kenhetünk.
Sokkal izgalmasabb, ha a napsütötte paradicsom kerül rá feltétként.
Némi olajjal, bazsalikommal megbolondítva.
Ezt is az olasz konyhának köszönhetjük, ott előszeretettel fogyasztják előételként.
Szerintem vacsorának is tökéletes!
A bruschetta szó a bruscare igéből származik, melynek jelentése parázson pirítani.
Az, hogy mi került régen ott, olaszhonban a pirított, olajjal megkent kenyér tetejére, az évszázadok alatt többször változott.
Legnépszerűbbek között máig a sót, borsot, fokhagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát nevezhetjük meg.
Egy személyre elkészítve:
2 szelet kenyér ( most épp barna, de a fehér is jó)
1 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom (lucullus akadt otthon )
1 evőkanál olívaolaj
só,bors
néhány levél friss bazsalikom
A kenyeret megpirítjuk. Ha több személyre készítenénk sütőben célszerű pirítani.
Vékonyan megkenjük fokhagymával (ne nyomja el a többi ízt).
A paradicsomot összedaraboljuk, beletépkedjük a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
Végül meglocsoljuk a finom olajjal.
Ha lett volna balzsamecetem ( de épp hiányzik a polcról) cseppentek rá abból is. Úgyhogy szólok az Uramnak: Konyi!
Küldjél már egy üveg jófajta modenait, onnét Taljánországból, mert kifogytam belőle :)
Megfejelhetjük ezen felül egy kis fej lilahagymával (apróra vágva) és némi mozzarella sajttal.
A lehetőségek tárháza itt van előttünk. Csak bele kell harapni!
Jó étvágyat!
Taljánországról most épp a János Vitéz c. rajzfilm egyik betétdala jutott eszembe!
Aki szereti, hallgassa szeretettel és nosztalgiával!
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4h8SKrLruCY[/embed]
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :) Köszönöm szépen!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Utolsó kommentek