Most másodszor jutottam friss fügéhez életemben, ami tekintve éveim számát elenyésző! Pedig klassz beleharapni egy lédús gyümölcsbe, élmény az aszalt változat után.
Köszönet érte egyik helyi élelmiszerláncunknak. A blogokon is egyre másra tűnnek fel az egzotikus receptek, gondoltam én is megkreálom a sajátomat!
Így született meg őnagysága, a kellemetes, szellemetes HABOS FÜGEPITE.
Pitetésztát ugye már tudtok készíteni, ha olvassátok írásaimat?Valószínűleg sokan anélkül is ! (20 dkg liszt,15 dkg fagyos vaj, só, 7 dkg porcukor,1 tojás sárgája, 1 ek. tejföl)
Tortaformába simítom kis pihentetés után,hogy legyen pereme is. 10 percig 180 °C-on elősütöm. Mikor kivettem a sütőből lekvárral vastagon megkenem. Nálam ez őszibarack lekvár, de azt gondolom bármilyen házi dzsem, lekvár opciós lehet! Kolléganőm, Andi Horvátországból kapott a nővérétől fügelekvárt, én sajnos nem mondhatom magam ilyen szerencsésnek. Ha nálatok előfordul, az a legjobb variáció!
Erre ültetem a felszeletelt-cikkezett fügét. 5-6 db minimum. Több is lehet, nálam ennyi maradt a kóstolás után.
A habhoz előveszek két tojást. A pitéből fennmaradt fehérjéhez hozzájön ez a kettő is , amit keményre verek csipet sóval. A sárgájához hozzáteszek két kanál lisztet,10 dkg cukrot, 1 dl tejfölt, alaposan elkavarom, majd fellazítom a habbal. Ezzel koronázom meg a pitét.
Visszatolva a sütőbe bő fél óra alatt aranybarna habot kapunk. Na, ekkor jó, mikor ilyen csodaszép!
Vizes késsel szeleteljük, mert kényes a kicsike! Tegyünk a kedvére és porcelántányérból eszegessük!
És hallgassátok csak Beát!
"Igazi fügét, narancsot rólad szakajtok, s átölel két karod."
Utolsó kommentek