Bújik a hóvirág!
Tudtátok, hogy Magyarországon három faj fordul elő , a kertekben ültetett pompás ésredőslevelű hóvirág, valamint az őshonos kikeleti hóvirág? Szerintem amit fotóztam a kikeleti lehet! Nemcsak a külseje, a neve is pompázatos!
Azzal a reménnyel indultam ebben a szép napsütéses délelőttön,hogy már a krókuszokat is lencsevégre kapom. Azonban csalatkoznom kellett, a növényeknek még csak a levélkéje mutatja magát szerényen a kertben.
Más.
Mint minden gasztroblogger én is szívesen nézelődöm más szerzők lapjain. Minap megakadt a szemem Lila Füge céklás-csokis kuglófján.
Annyira megtetszett, hogy magam is nekifogtam és elkészítettem.
Mondanom sem kell, változó sikerrel.
Az eredeti receptet itt olvashatjátok:http://lilafuge.blog.hu/2010/03/07/forro_csoki_sok_kicsi_ceklas_csokis_kuglof
Nálunk a cékla tipikus húsvéti eledel savanyúság formájában és mivel az ünnep vészesen közeledik, gondoltam a süti is elég ütős meglepetés lehet a tányéron.
Pár szem közepes céklát puhára főztem és lereszeltem robotgépen (kb. 40 dkg).
15 dkg puha vajat elkevertem 35 dkg cukorral, egy tojással és fél rúd vanília kikapart magjával.
Az étcsoki pasztillákat (az enyém 52%-os volt és 15 dkg) gőz fölött felolvasztottam. Először a vajas cukor, utána az olvasztott csoki, végül 25 dkg liszt egész csomag sütőporral elkeverve került a masszába.Csipet sóval koronáztam.
Ez a massza került be 200 °C-os sütőbe. Nekem nem volt elég a 45', minimum 55' kell hozzá , de a biztos az a tűpróba! Ha már nem ragad rá a tészta, elkészült.
Elkövettem azt a hibát, hogy rögtön, pihentetés nélkül ki akartam borítani süteményemet a formából. Erre mi történt?
A teteje önálló életre kelt és a formában maradt!
Úgyhogy óvatosan ráragasztottam házi baracklekvárral :)
Olyan dicséretet kaptam, hogy bármelyik hivatásos cukrász büszke lehetne rá!
Amikor elárultam a titkos hozzávalót, meglepődtek fő kóstolóim, de továbbra is lelkesen tömték magukba!
Legközelebb, ha nekivágok, legalább 3-4 tojást teszek bele, hogy jobban összefogja és kevésbé legyen morzsálódós!
Megint más!
A Raffaellót imádom, krémes, kókuszos, mandulás íze miatt!
Tegnap este kaptam pár szem kóstolót, és mivel egyszerűen elkészíthető, buzdítok mindenkit az elkészítésére!
Nem mondom, hogy olcsó,de a bolti sem az! (20 dkg tejpor 800 Ft, 10 dkg mandula 350 Ft, 1 cs. vaj 300 Ft, kókuszreszelék 250 Ft).
10 dkg cukorból és 1 dl vízből főzzünk szirupot, adjunk hozzá 10 dkg vajat, majd 20 dkg tejport és 10 dkg kókuszreszeléket. Keverjük simára a keveréket és tegyük pihenni a hűtőbe fél órácskát.
Utána bátran formázhatjuk, közepébe egy szem egész mandula kerüljön.Kapható mézes-pörkölt mandula ,azzal ám az igazi!
A golyócskákat hempergessük meg kókuszban és kapjuk be gyorsan!
Hmmm, élvezet felsőfokon!
Utolsó kommentek