Úgy kezdődött, hogy anyukám késő tavasszal elhatározta: csicseriborsót is vet a konyhakertjébe.
Az elhatározás azonban kevésnek bizonyult és megakadt azon a ponton, amikor vetőmagot akart beszerezni. Mert sehol sem talált.
Pedig még a főváros közelében élő húgomat is mozgósította -e célból.
Amikor már teljesen lemondott róla, elsírta bánatát egy délelőtt.
Nekem van egy bevált helyem, ahol ilyesmit veszek, gondoltam meglepem vele, hátha....
Az eladót is kifaggattam, de szerinte hőkezelik a növényt, emiatt kevés valószínűséggel fog kicsírázni.
Én mégis átvittem szülőmhöz, ő beáztatta, meleg helyre tette, és láss csodát! Megjelentek rajta az ici-pici csírák pár nap elteltével.
Lett nagy öröm, meg vetés!
És július végére termés is!
Az apró hüvelyekben egy-két, maximum három borsószem üldögélt, de sokkal finomabb és intenzívebb az íze a szárítotténál, a konzervről nem is beszélve.
Viccesek az apró hüvelyek, kicsit felfújtak, amikor bontja ki az ember, apró pukkanó hangot ad ki.
Engem arra emlékeztet, amikor gyerekkoromban a hal pucolásakor a tüdőre ráléptünk. (Gyermeteg szórakozás falun, még a múlt században :) !)
A mag gömbölyű, kissé ráncos és apró csőrben végződik.
Kaptam belőle kóstolót, levesnek készítettem el, gyakorlatilag a zöld rokonából készült változathoz hasonlóan, zöldségesen.
Hozzávalók:
kb. 30 dkg friss csicseriborsó
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szem koktélparadicsom (bármilyen fajta jó hozzá)
1 közepes fej hagyma
3 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
kevés liszt a szóráshoz
2 evőkanál szárított snidling
petrezselyemzöld
só,bors, pirospaprika ízlés szerint.
A kockára vágott hagymát az olajon üvegesre pirítom, hozzádobom a vékonyra szeletelt fokhagymát. Kis liszttel megszórom, majd rögtön felöntöm egy liter vízzel.
Sózom, pirospaprikával színesítem, őrölök kevés borsot hozzá. Beledobom a csicseriborsót, amikor felfőtt, a kockázott leveszöldséget és a paradicsomot is beleteszem.
Lefedve addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végén megszórom szárított snidlinggel.
Azonnal tálalható! Én forrón szeretem, mint általában a levest!
Úgy szól a fáma, hogy nagyon egészséges ez a latin nevén szólított Cicer arietunum, népiesen bagolyborsó.
Sok folsav található benne, 20%-a fehérje, 40 %-a szénhidrát , B1 és B6 vitaminban is gazdag.
Ásványi anyag tartalma számottevő, jelentős magnézium-, vas- és cinkforrás!
Lehetséges fagyasztani, ugyanúgy, mint a zöldborsót! Kiválóan alkalmas rá!
Bár valamit elárulok!
Anyukám azt mondta: jövőre nem vet! Ő tudja miért!
Szerintetek vajon miért döntött így?
Ha tetszett a cikk, kérlek látogass el Fb oldalamra és támogass egy kattintással! :) Köszönöm!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Utolsó kommentek