Házi birsalmasajtomból vittem kóstolót kolléganőimnek.Klasszul fel tudtam szeletelni 8 egyforma darabra, és kínáltam őket lelkesen.
Ettől ők is beájultak , dicsérték a színét, állagát, ízét.
Egyikük: Csillu,- aki napi ötször étkezik, akkor is csak keveset, amitől roppant csinos- annyira elragadtatta magát, hogy kijelentette: akár a felét is meg tudta volna enni az egésznek.
Kata pedig (akinek jó a humora) amikor ettük a kis menzaebédünket és nosztalgiáztunk a birsecske után, kérdezte: miért is vagyok én Mohamama mikor lehetnék Birsangyal is !?
Elmeséltem nekik, hogy még gimiben ragadt rám a Moha név a csehszlovák rajzfilm után szabadon. Én az alacsony tömzsi, Ági a magas manó (megjegyzem mindketten vékony, karcsú leányzók voltunk, a manók ráadásul az ellenkező nemhez tartoztak ).
Barátosnémon a Páfrány nem maradt meg , engem viszont még mai napig szólítanak így néhányan. Főleg a barátaim!
A mamát én ragasztottam hozzá évek elteltével. A birsangyalt is megtartom, ha már kaptam :))
Csak azért, aki nem ismerné ezt a kiváló réges-régi rajzfilmet, íme egy belőle ízelítőnek:
Na, de süssünk is valamit.
Ma habos almásat készítettem.
Tésztája pite, amihez 25 dkg liszt,8 dkg porcukor, 1 tojás, 10 dkg vaj (én házi vajat használtam, de jó a zsír és a margarin is hozzá) fél citrom héja és leve, kávéskanál vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna, fél deci tejföl vagy kefír és csipetnyi só szükségeltetik.
A lisztet a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a tojás sárgáját, a citrom reszelt héját, kicsavart levét, a tejfölt, a cukrot, szódabikarbónát valamint a sót. Gyorsan összegyúrtam és a hűtőben pihentettem, amíg elkészítettem az almatölteléket.
Ehhez meghámoztam és lereszeltem kb. másfél kilónyi almát, amit kicsavartam, el ne áztassam miatta a tésztát. A héját sem dobtam el az almának, megszárítom, kiváló almatea főzhető majd belőle. A leve pedig isteni 100%.os gyümölcslé, ami egészséges és finom.
5-5 dkg mandulát és diót megőröltem, 10 dkg porcukor , némi mazsola és fahéj társaságában az almával összekevertem. Ez került a kinyújtott pite közepére.
A tetejére pedig 4 tojásfehérjét felvertem 10 dkg porcukorral keményre és eloszlattam rusztikusra.
Kb. 25 percen át, közepesen meleg sütőben készült el ez a finomság.
Ha kedved szottyan, csináld utánam :)))
Utolsó kommentek