Attól, hogy sokan elfelejtik: egy gyomnövény lehet gyógynövény is,amiben rengeteg a vitamin, s megfosztják magukat az ezekből készült finom ételektől is. Így van ez a csalánnal is. Régen a szegények bezzeg ismerték,kora tavasztól gyakran került asztalukra belőle leves és a főzelék. Ha jól el van készítve, tápláló ,finom és egészséges! Tavaly köretnek ettem, csupán megpárolva, most pedig itt a leves ,ahogy én kreálom.
A legnehezebb rész a hajtások begyűjtése és átmosása.
Kesztyű nélkül álltam neki a gyűjtésnek, gondoltam, ha ennyire zsengék, még csak nem csípnek annyira. Alaposan ráfaragtam, még most is zsibog,bizsereg az összes ujjam! Sebaj, legalább nem leszek reumás :)
Háromszor átmostam és hagytam alaposan lecsepegni.
A hozzávalók:
1 l tej (házi, ha van)
1 dl tejszín
1 dl víz
só,bors
1 gerezd fokhagyma
1 nagy krumpli
kb.30 dkg csalán (zsenge)
3 evőkanál olívaolaj
1 zöldségleves kocka
Az apróra vágott hagymát megpirítottam és rádobtam a vékony karikákra szeletelt krumplit.
Felöntöttem 1 dl vízzel, sóztam,borsoztam és tettem bele 1 db zöldségleves-kockát és a zúzott fokhagyma gerezdet.
Fedő alatt tartottam, amíg megfőtt a zöldség.
Ekkor felöntöttem a tejjel, majd mikor felforrt, beletettem a csalánt.Öt percig forraltam össze, nem tovább, hogy a lehető legkevesebb tápanyag vesszen kárba.
Ekkor kiszedtem a turmixgépbe a csalánt és alaposan összezúztam.
Vissza a fazékba, utolsó forralás a tejszínnel és kész.
Tálaláskor árvacsalán virágával díszítettem. Ugyanis az is ehető. A méhek csak úgy szedegetik róla a virágport! De sajttal is finom! Aki nem hiszi, kóstolja meg!
Ezt jó ha tudod a csalánról!
A csalán (Urtica dioica) a földben erős gyökértörzshöz kapaszkodik, levegős szára van, amely eléri a másfél métert is. Virágai kétlakiak, zöld színűek és füzérben helyezkednek el. A termő virág fészekalakú, és körbeveszi 4 szirom. Az Urtica szó latin eredete az „urere” szóhoz vezethető vissza, amely a levél égető hatású tulajdonságára utal.
A csalán gyógyhatásai
- A K vitaminnak köszönhetően vérzés csillapító hatása van
- Váladék felszakító hatása ismert
- A flavonoidoknak köszönhetően vízhajtó hatásuk van
- Vérserkentő hatású, a histamin felszabadulását elősegíti, húgysav hajtó, összehúzó és fertőtlenítő, baktériumölő, hasmenést gátló hatásai még ismertek
- Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet
- Vízhajtó és salaktalanító
- Külsőleg hegesedést serkentő, és a szövetek újra képzésében hasznos
- Vérhas és erős hasmenés estén
- Felhasználási módjai
Tea formájában, jó befolyással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítő hatással van . Mivel fehérjéket és vitaminokat is tartalmaz az élelmiszerként is feldolgozzák. Hörghurut és köhögés esetén kitűnő köptető, gyenge vérzéseknél vérzéscsillapító hatása is ismert.
K vitamin tartalma miatt ajánlott a bőséges és rendetlen havi vérzés esetén, illetve szülés utáni bevérzéseknél. Vérhas és erős hasmenés estén szerepe van a baktérium flóra csökkentésében, amely a betegséget kialakította, elősegítve ezzel a teljes gyógyulást. Csökkenti a felgyülemlett vizet a szövetekben. A csalánteát ugyancsak használhatjuk még elhízás és vérszegénység esetén (mivel vasat is tartalmaz).
A levelek vízhajtó hatása miatt a csalánteát eredménnyel használják a vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot, ugyancsak kedvezően befolyásolja a reumát, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetből.
Utolsó kommentek