Én alapjáraton szeretem a levest.
Nehezen vagyok meg nélküle, ha nincs,szinte elmaradhatatlan a konyhámban.
A rendszeres levesfogyasztásnak nemzetközi tudományos vizsgálatok, felmérések szerint
komoly előnyei vannak az egészségmegőrzés terén. A tanulmányokból kitűnik, akik
gyakrabban fogyasztanak levest, kevesebb zsírt és kalóriát visznek be a szervezetbe, ebből
következően ritkábban van súlytöbbletük, testtömeg-indexük alacsonyabb értéket mutat,
alacsonyabb a vér koleszterinszintjük, sőt a szív és érbetegségekre vonatkozó kockázati
tényezők is sokkal kedvezőbbek, mint a levest nem vagy csak ritkábban fogyasztók körében.
A rendszeres levesfogyasztás biztosítéka a megfelelő folyadékpótlásnak, az éhségérzet
csillapításával pedig csökkenti a kalóriabevitelt, így hasznos a testsúlykarbantartás
szempontjából is.
Kiegyensúlyozott táplálkozás alapja tehát a friss leves!
Most egy általam még sohasem próbált fajtájával kísérleteztem. Ez a FOKHAGYMA LEVES!!!!
Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
2 dl tejszín
1 liter húsleves alaplé (ha nincs erőleveskockából készítsünk)
só,őrölt bors (fekete vagy fehér)
1 ek.kókuszolaj
2 ek.keményítő
1 dl víz,
tálaláshoz pirítós (vagy pirított kenyérkocka) és reszelt sajt.
A fokhagyma fejeket kettévágtam és a kókuszolajban először elősütöttem héjastul. Pici (kb. 1 dl) vízzel felöntöttem, hogy ne égjen meg közben.Mikor puhává vált, kiszedtem a gerezdeket és a főzőlével együtt összeturmixoltam.
Ezt öntöttem a húsleveshez, amit még utóízesítettem sóval-borssal. Végül a tejszínt elkevertem a keményítővel és ezzel sűrítettem kissé a levesemet!
Barna kenyeret pirítottam és sajtot szórva rá ezt tettem a tetejére.
Hát, valami isteni lett! Szedtem egyszer, aztán másodszor, majd nem bírtam ellenállni és harmadjára is!!!
A fiaim is lelkesen kanalazták, ezért gyors közvélemény kutatást tartottam.
Tízes skálán a levesem 9,3 pontot ért el! Csupán annyi volt a probléma, hogy a kenyér szeletben nehezen fogyasztható , jobb lett volna a crouton, vagyis a pirított kenyérkocka.Legközelebb azzal tálalom.
Igazi vega étel és még egészséges is, hisz a fokhagyma ősi népi gyógyszer!
Mire jó a fokhagyma?
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele (nyákoldó hatás). A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet.
- Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát.
- Mivel a fokhagymának baktérium ölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.
Egy ilyen forró leves hideg téli estéken felmelegíti a szívet-lelket egyaránt. Olyan egyszerű az elkészítése, hogy kezdők is bátran nekiállhatnak!
Utolsó kommentek