Szerző:Mohamama

549723_366001703469415_1686166848_n.jpg

Isten hozott kedves vendég mohamama konyhájában!! Időnként elkalandozom a gasztronómiától, hisz sok minden érdekel, remélem ezt sem bánod! Érezd jól magad!

HTML doboz

Címkék

"mindent bele" saláta (1) advent (1) almás-túrós rakott tészta (1) Almás krémes (1) ananászos-sajtos csirkemell (1) ananászos-túrós és banános-mákos rétes (1) aszaltgyümölcsös (1) aszalt paradicsom (1) aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyér (1) aszalt paradicsomos csirkemell (1) aszalt szilvás csirkemell (1) avokádó (1) avokádókrémes pirítós (1) A szürke ötven árnyalata (1) Báb vizsgaelőadás 2013.03.18 (1) Balázsolás (1) Bálint (1) Bebe kekszes krémes (1) Bénye (1) besamelles rakott krumpli (1) birsalmasajt (1) bodza-és akácital (1) bor (1) borscs leves (1) borsóval és kukoricával (1) burgonyasaláta majonézesen és hagymásan (1) céklaleves (1) céklás-csokis süti (1) céklás brownie (1) citromfüves barackos pite (1) citromtorta (1) csalánleves (1) cseresznyéspite (1) csicseriborsókrém (1) csicsóka (1) csilis bab (1) csirkeraguleves (1) csoki-és tiramisukrémes piskóta (1) csoki-mandulás sütemény (1) Csokis keksz zabpehellyel és mandulával (1) csokis muffin (1) Csokitorta (1) csokitorta csili (1) csokoládé mousse (1) csülök cipóban sütve (1) cukkinifőzelék (1) cukkini ropogós (1) cukormázas csokitorta (1) diós-narancsos szaloncukor (1) diós fészek (1) diós kalács (1) epres túrótorta (1) fehér majonéz (2) fogyókúrás almás-fahéjas víz (1) fokhagyma leves (1) Fölszállott a páva (1) foodpanda (1) fordított almás (1) franciasaláta (1) frutti di mare spagetti (1) gazdag gesztenyetorta (1) gesztenyetorta (1) gombás-sajtos pulykamell (1) gombás rizottó (1) gönci hordó (1) görög tejes pite (1) gránátalma (1) gránátalmás pezsgő (1) guacamole (1) gyömbéres kókusztejes csirkecomb (1) gyömbéres tej (1) gyömbértea (1) gyümölcsös-tejszínes túrótorta (1) gyümölcssaláta (1) habos-fügés pite (1) habos almás sütemény (1) hagymatea (1) házi kenyér (1) házi ketchup (1) házi morzsa (1) házi Raffaello (1) házi szaloncukor (1) házi vaj (1) házi vaníliás cukor (1) hóesés (1) Huncutka Bábszínház Sárospatak (1) húsleves (1) ismerkedés (1) jégsaláta krémfehérsajttal (1) kacsasült madársalátával és rukkolával (1) kakaós körtetorta (1) kakukkfüves sült hús (1) kalács (1) karamellkrém (1) kekszes krémes (1) kelt sajtos kifli (1) kelt tészta (1) kenyérsütés (1) képviselőfánk (1) ketchupos csirke (1) kéttúrós-sajtos pogácsa (1) kocsonya (1) kókuszcsók (1) kókuszgolyó (1) kókuszos fészek (1) kókuszos muffin (1) köleskása (1) korhelyleves (1) körtés-őszibarackos-gyömbéres túrós kevert sütemény (1) kovászos uborka (1) krémfehérsajtos saláta (1) kukoricakrémleves (1) lasagne (2) lekváros bukta (1) lencsefőzelék (1) lepcsánka (1) levendulaszirup (1) licsi (1) madársaláta gazdagon (1) madártej (1) magyar filmlistám (1) magyar motorok múzeuma (1) mákos-diós kalács (1) mákos muffin (1) máktorta (1) málnás-rizses torta (1) málnás tiramisu (1) málnás túrókrém (1) mámor (1) manduláscsók (1) mandulás fánk (1) marcipános-pisztáciás muffin (1) marcipános szaloncukor (1) marhasült (1) meggybefőtt (1) Meggydzsem (1) meggyes-gesztenyés sütemény (1) meggyes-mákos (1) meggyszósz (1) mézes-mustáros oldalas (1) mézesdió (1) mézeskalács (1) Moha és Páfrány mese (1) muffin alaprecept (1) mustárszószos zöldbab saláta (1) mustkolbász (1) narancsos spenótsaláta (1) naspolya (1) női motorozás (1) olasz pizzatészta (1) olcsó pite (1) olívabogyós saláta (1) on the spot (1) oroszkrém torta (1) pandoro (1) papsajt (1) paradicsomsaláta (1) paradicsomszósz (1) párolt spenót tükörtojással (1) petrezselyemlevél tartósítása (1) pirított tészta (1) pizzavariációk (1) püspökkenyér (1) rácsos almás (1) rácsos túróspite őszibarackkal (1) rakott brokkoli (1) rakott palacsinta (1) rántott csirkecomb (1) rántott karfiol (1) rántott krumpli (1) répatorta (1) reszelt dióhabos sütemény (1) Rigó Jancsi (1) rizskoch (1) rooibos tea (1) rózsaméz (1) sajtos pogácsa (1) sajttorta (1) sárgarépás pirítós (1) savanyúkáposztás rakott tarja (1) sertésrolád csőben sült zöldséggel (1) sikeres bloggerek (1) spárgaleves (1) spárgás rizottó (1) spenótos-padlizsános köles (1) sült ananász (1) sült csirke tepsis burgonyával (1) sült kacsa (1) sült keszeg (1) sült lazac (1) sült pulykamáj (1) sült tarja párolt brokkolival (1) sült tök (1) sütés nélküli meggytorta (1) sütőtök-püré (1) Sütőtökös kevert sütemény (1) sütőtökös muffin (1) sütőtökös rizottó (1) szárított gomba (1) szárított narancs (1) szederkocka sütés nélkül (1) szegfűszeges narancs (1) szerdermártás (1) szilváslepény (1) szójás fasírt (1) tavaszi képek (1) teazselé szederrel (1) tejberizs (1) tejeslepény (1) tiramisu (1) tócsni és barátai (1) tojásos spenótgaluska (1) tojásos sült rizs (1) töltött cukkini (1) töltött dagadó sült paradicsommal és krumplival (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) töltött tojás (1) túrógombóc (1) túrós-citromos kuglóf aszalt gyümölccsel (1) túrós-ribizlis rétes (1) túrós gnocchi aszalt paradicsomos mártásban (1) túrós réteskosárka (1) túrós ribizlitorta (1) túrótorta áfonyával (1) vacsora irodalmi est után (1) vöröslencseleves (1) vörös bársony torta (1) zelleres-sárgarépás lepcsánka (1) zöldséges köles (1) zöldségropogós (1) Címkefelhő

Bejegyzések

Naptár

augusztus 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Utolsó kommentek

  • petiasün: Tetszik! Én is csak úgy megvettem egy ilyen feta-féle sajtot, engem mondjuk zavar, mennyire sós, de salátában már tökéletes! (2015.07.06. 22:21) Isteni sali krémfehérsajttal!
  • Erzsébet Pataki: Csodálatosan szép és finom receptek. Gratulálok hozzá! :-) (2015.03.11. 17:02) Tejlepény
  • Internetszabadság Párt: jók a receptek, csak így tovább :) (2014.10.25. 12:30) Nézettség
  • mohamama: Köszönöm szépen, nem ismertem. Elköltöztem a cafeblogra, a továbbiakban ott keress ha van kedved ! mohamamakonyhaja.cafeblog.hu (2014.05.15. 17:01) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Turmixoló: Tettem fel egy étel leírást ,Valaha édesanyámtól tanultam meg elkészíteni .Nem tudom ismered -é ? (2014.05.11. 14:48) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Utolsó 20

Indafotó képek

gasztroblogok.hu

	

Gasztroblogok


Heti gif :)






amour.gif





2014.05.23. 08:16 mohamama

Költözés

Már terveztem egy ideje, és most megtörtént!!! Elköltöztem!

Úgyhogy a cafeblogon láthattok viszont, ha van kedvetek hozzá. Én szeretettel várlak benneteket!!! 

mohamamakonyhaja.cafeblog.hu

 

Szólj hozzá!


2014.05.08. 11:41 mohamama

Besamell-mártásos rakott krumpli

 

DSC_0473_1.JPG

A rakott krumpli önmagában is elég gazdag, ha jó alapanyagokból készítjük. S ha még megspékeljük egy adag besamell-mártással, a végeredmény pazar lesz!

A mártás alapja a vaj és liszt felhevített keveréke, amibe  meleg tejet öntünk. Arányok: 1 dkg vajhoz egy púpozott kanál liszt és 1 dl tej. 

Én fél liter tejből, 5 dkg vajból és 5 evőkanál lisztből készítettem . A vajba hevítés után beleszórtam a lisztet,világosra pirítottam  és felöntöttem a meleg tejjel. Folyamatosan kell keverni, sűrűsödésig.

Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és egy lehelletnyi őrölt babérporral ízesítettem.

A klasszikus rakott krumpli további hozzávalói:

 1,2 kg  egészben megfőzött, hámozott és felszeletelt burgonya

1 szál füstölt kolbász (piacon vettem egy nénitől, jó fokhagymás illatú)

5 dl tejföl

6 db főtt tojás

só,bors,kakukkfű

kb 10 dkg sajt

kevés olaj

A sütőtepsit kikenjük olajjal, erre szeletelünk egy réteg krumplit, amit sózunk. Erre kerül a besamell-mártás, amit elsimítunk rajta.

Rászórjuk a karikára vágott kolbászt és tojást. Sóval és borssal, s némi kakukkfűvel ízesítjük.

DSC_0465.JPG

 

Ismét krumpli következik, aminek a tetejét tejföllel és reszelt sajttal vonjuk be.

200ºC-os sütőben kb. háromnegyed óra alatt pirul meg a teteje.

Balu rájárt, nem túlzás, hogy a harmadát ő ette meg. Estére készült el, és bíztam benne, hogy az utolsó kockányi megmarad, hogy le tudjam fényképezni. Már fáradt voltam, nem volt erőm megvárni, hogy kihűljön. Reggel hatkor arra ébredtem, hogy valaki csattog ki a konyhába és nyitja a sütőajtót. Lemondtam a fotómról és próbáltam vissza aludni. Felkeléskor konstatáltam, hogy  B.csak a felét ette meg a maradéknak, így a legeslegutolsó "csücsköt" sikerült megörökíteni.

DSC_0474_1.JPG

Nekem egyébként azok a falatok ízlettek a legjobban, ahol az alján picit odakapott a krumpli és klassz ropogós lett!

 És nálunk az is szokás, hiába van a tetején tejföl, még rákanalazunk valamennyit, hogy még finomabb legyen!

Így szép az élet !

 

2 komment

Címkék: besamelles rakott krumpli


2014.05.05. 10:37 mohamama

Bébispenót

 

DSC_0575.JPG

Tavalyi vetésem spenót téren kudarcot vallott. Ami nem vette el a kedvem attól, hogy idén is vessek. És lám csodát, már szépecskék. 

Tegnap az erős szélvihar közepette szaladtam ki szedni egy bő marékkal,hogy a vasárnapi ebédet feldobjam vele.

A szél kicsit megtépázta. De ez remélem nem akadályozza meg a további növekedésben!

Kölest készítettem köretnek, amibe padlizsánt és az ominózus spenótot  kevertem.

Hozzávalók: 15 dkg köles

maréknyi spenót

1 padlizsán

1 fej vöröshagyma

2 cikk fokhagyma

vaj, olívaolaj

só, bors

1 dl húsleves

A kölest másfélszeres mennyiségű vízben feltettem főni, természetesen a főzővizet sóztam. Közben a padlizsánt daraboltam és az olívaolajon megpirított vöröshagymára dobtam.

Sóztam,borsoztam, és addig sütöttem, amíg megpuhult. Közben kb. 1 dl húslevessel öntözgettem.

DSC_0574_1.JPG

A spenótot átmostam, majd a vajon gyorsan megpirított fokhagymára dobtam. Szintén sóval és borssal fűszereztem.

DSC_0576_1.JPG

A közben megfőtt köleshez adtam a zöldséget és kicsit összerottyantottam őket.

A köret ezennel elkészült.

DSC_0577_1.JPG

Főfogásként kacsát sütöttem.

DSC_0581_1.JPG

A tisztított kacsa mellét bevagdostam , hogy a zsírja könnyebben kisüljön.

Alaposan megszárítottam törlőpapírral a bőrt, és úgy sóztam be. 

Majorannával, borssal és rozmaringgal fűszereztem. 

Hasüregébe egy almát bújtattam el.

Zsiradékot nem, de húslevest ez alá is öntöttem (kb.1,5 dl)

Sütés közben engedi bőségesen a saját zsírját!

Alufóliával lefedve kb. 1 órát sütöttem a mellén, majd levettem a fóliát és megfordítottam a szárnyast.

DSC_0584_1.JPG

További 1 óráig pirítottam.

A kölessel és némi friss salátával tálaltam.

Tökéletes vasárnapi fogás!

DSC_0580_1.JPG

 

6 komment

Címkék: sült kacsa spenótos-padlizsános köles


2014.04.29. 14:37 mohamama

Rizottó

 DSC_0380_3.JPG

 

Hát, ezt az ételt is az olaszoknak köszönhetjük. Én Rizo Roma-val készítem,nagyon szeretem ezt a fajtát.

DSC_0385.JPG

A jó minőségű rizs elengedhetetlen a megfelelő végeredményhez, B típusú rizzsel azért lehetőleg ne kezdjünk :)

Azt is szögezzük le, hogy rizottó nem főtt rizs! Ott kell állni mellette és kavargatni bőszen!

Ha épp mérgesek vagyunk, kiválóan fog menni! Ha nem, akkor is :)

Ma vasárnap lévén friss és forró húslevest használtam felöntő-lének.

És mivel a spárgaszezon is eljöve, be is szereztem egy adagot a zöld fajtából.

A kettő ötvözetéből készült a spárgás rizottó.

Hozzávalók:

20 dkg Rizo Roma (vagy bármilyen rizottó rizs)

fél dl olívaolaj

1 közepes fej hagyma

3-4 szál zöldspárga

5 dkg vaj

kb.6 dl csirkehúsleves v. húsalaplé (fele-fele arányban fehérbort is használhatunk)

só,bors ízlés szerint

3-4 szál főtt sárgarépa

Az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát és rádobom a spárgát.

Azt úgy kell felhasználni, hogy a fás részét nem főzzük bele az ételbe. Egyszerűen eltörjük, és az alsó részt kidobjuk! A felsőt összedaraboljuk, s már mehet is az ételbe!

A rizst is rádobom a forró olajra s alaposan megkeverem. Húslevest öntök rá, épp csak annyit, hogy picit bugyborékoljon, de semmiféleképp ne lepje el !

Keverem,keverem, és amikor beszívta a folyadékot, megint löttyintem rá a tűzforró húslevest. Ezt addig ismétlem, amíg elfogy a lé és a rizs tökéletes. Nem ázott szét, de puha. Hogy igazán krémes legyen, adok hozzá kb 5 dkg vajat, s hagyom ráolvadni, egy.két keverő mozdulat mellett.

A levesből néhány sárgarépát is beledaraboltam a színe kedvéért.Sóztam, borsoztam. Sót már csak mértékkel, mert a húsleves eleve sós.

Sült csirkével tálaltam.

DSC_0381_2.JPG

A rizottó csak melegen az igazi, úgyhogy tessék azonnal nekilátni !

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: spárgás rizottó


2014.04.26. 17:11 mohamama

Mindent bele!

 

DSC_0333_1.JPG

Emlékeztek erre a kis dalra?

"Minden bele, kapcsolj rá, mert lemaradsz!

Diadalt így nem aratsz! 

Röppenj-szökkenj, mint a kósza szél, 

bátrak szíve kell ma ide, nem a csigavér." 

Na,így voltam én a salátával, amit elkészítettem minap! Bátran beledobáltam mindenféle zöldséget, ami a hűtőben a kezembe akadt.

DSC_0322.JPG

Így a hozzávalók ekképp sorakoztak elő: 

1 db zöldpaprika

2 db paradicsom

1 közepes kígyóuborka

1 fej saláta

2 fej piros retek

1 szál újhagyma.

Minden zöldséget feldaraboltam és a salátástálba tettem. Sóztam,majd leöntöttem dresszinggel.

Ez 3 dl kefírből, 1 dl vízből,fél dl almaecetből, kevés tökmagolajból,csipet cukorból állt.

Kis borsot is daráltam rá a magam kedvéért. Végezetül lenmaggal szórtam.

Ezt tálaltam a dijoni mustáros-mézes  oldalasomhoz.

Hozzávalók:

1 kg oldalas

1 nagy fej vöröshagyma

némi zsír (kb 5 dkg)

só,bors,

5 evőkanál egészmagos dijoni mustár

3 evőkanál méz

kb. 3 dl víz

Az apróra darabolt hagymát üvegesre pirítottam a zsiradékon. Ebbe tettem bele a darabolt oldalast.

DSC_0324_1.JPG

Sóztam, borsoztam. fedő alatt zsírjára lepirítottam. Aztán mivel még nem volt teljesen puha, kis vízzel felöntöttem (kb.1,5-2 dl) fedő alatt tovább puhítottam. Mikor ismét lesült, akkor adtam hozzá a mustáros mézes keveréket 1 dl víz kíséretében.

Ezekkel kicsit összerottyantottam és ott pompázott a mézes-mázos oldalas!

Mind az íze, mind az illata fenséges!

Ha ezt teszitek az asztalra, nem kell  egyéb vendégcsalogató!

Jó étvágyat hozzá!

DSC_0335_2.JPG

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mézes-mustáros oldalas "mindent bele" saláta