Szerző:Mohamama

549723_366001703469415_1686166848_n.jpg

Isten hozott kedves vendég mohamama konyhájában!! Időnként elkalandozom a gasztronómiától, hisz sok minden érdekel, remélem ezt sem bánod! Érezd jól magad!

HTML doboz

Címkék

"mindent bele" saláta (1) advent (1) almás-túrós rakott tészta (1) Almás krémes (1) ananászos-sajtos csirkemell (1) ananászos-túrós és banános-mákos rétes (1) aszaltgyümölcsös (1) aszalt paradicsom (1) aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyér (1) aszalt paradicsomos csirkemell (1) aszalt szilvás csirkemell (1) avokádó (1) avokádókrémes pirítós (1) A szürke ötven árnyalata (1) Báb vizsgaelőadás 2013.03.18 (1) Balázsolás (1) Bálint (1) Bebe kekszes krémes (1) Bénye (1) besamelles rakott krumpli (1) birsalmasajt (1) bodza-és akácital (1) bor (1) borscs leves (1) borsóval és kukoricával (1) burgonyasaláta majonézesen és hagymásan (1) céklaleves (1) céklás-csokis süti (1) céklás brownie (1) citromfüves barackos pite (1) citromtorta (1) csalánleves (1) cseresznyéspite (1) csicseriborsókrém (1) csicsóka (1) csilis bab (1) csirkeraguleves (1) csoki-és tiramisukrémes piskóta (1) csoki-mandulás sütemény (1) Csokis keksz zabpehellyel és mandulával (1) csokis muffin (1) Csokitorta (1) csokitorta csili (1) csokoládé mousse (1) csülök cipóban sütve (1) cukkinifőzelék (1) cukkini ropogós (1) cukormázas csokitorta (1) diós-narancsos szaloncukor (1) diós fészek (1) diós kalács (1) epres túrótorta (1) fehér majonéz (2) fogyókúrás almás-fahéjas víz (1) fokhagyma leves (1) Fölszállott a páva (1) foodpanda (1) fordított almás (1) franciasaláta (1) frutti di mare spagetti (1) gazdag gesztenyetorta (1) gesztenyetorta (1) gombás-sajtos pulykamell (1) gombás rizottó (1) gönci hordó (1) görög tejes pite (1) gránátalma (1) gránátalmás pezsgő (1) guacamole (1) gyömbéres kókusztejes csirkecomb (1) gyömbéres tej (1) gyömbértea (1) gyümölcsös-tejszínes túrótorta (1) gyümölcssaláta (1) habos-fügés pite (1) habos almás sütemény (1) hagymatea (1) házi kenyér (1) házi ketchup (1) házi morzsa (1) házi Raffaello (1) házi szaloncukor (1) házi vaj (1) házi vaníliás cukor (1) hóesés (1) Huncutka Bábszínház Sárospatak (1) húsleves (1) ismerkedés (1) jégsaláta krémfehérsajttal (1) kacsasült madársalátával és rukkolával (1) kakaós körtetorta (1) kakukkfüves sült hús (1) kalács (1) karamellkrém (1) kekszes krémes (1) kelt sajtos kifli (1) kelt tészta (1) kenyérsütés (1) képviselőfánk (1) ketchupos csirke (1) kéttúrós-sajtos pogácsa (1) kocsonya (1) kókuszcsók (1) kókuszgolyó (1) kókuszos fészek (1) kókuszos muffin (1) köleskása (1) korhelyleves (1) körtés-őszibarackos-gyömbéres túrós kevert sütemény (1) kovászos uborka (1) krémfehérsajtos saláta (1) kukoricakrémleves (1) lasagne (2) lekváros bukta (1) lencsefőzelék (1) lepcsánka (1) levendulaszirup (1) licsi (1) madársaláta gazdagon (1) madártej (1) magyar filmlistám (1) magyar motorok múzeuma (1) mákos-diós kalács (1) mákos muffin (1) máktorta (1) málnás-rizses torta (1) málnás tiramisu (1) málnás túrókrém (1) mámor (1) manduláscsók (1) mandulás fánk (1) marcipános-pisztáciás muffin (1) marcipános szaloncukor (1) marhasült (1) meggybefőtt (1) Meggydzsem (1) meggyes-gesztenyés sütemény (1) meggyes-mákos (1) meggyszósz (1) mézes-mustáros oldalas (1) mézesdió (1) mézeskalács (1) Moha és Páfrány mese (1) muffin alaprecept (1) mustárszószos zöldbab saláta (1) mustkolbász (1) narancsos spenótsaláta (1) naspolya (1) női motorozás (1) olasz pizzatészta (1) olcsó pite (1) olívabogyós saláta (1) on the spot (1) oroszkrém torta (1) pandoro (1) papsajt (1) paradicsomsaláta (1) paradicsomszósz (1) párolt spenót tükörtojással (1) petrezselyemlevél tartósítása (1) pirított tészta (1) pizzavariációk (1) püspökkenyér (1) rácsos almás (1) rácsos túróspite őszibarackkal (1) rakott brokkoli (1) rakott palacsinta (1) rántott csirkecomb (1) rántott karfiol (1) rántott krumpli (1) répatorta (1) reszelt dióhabos sütemény (1) Rigó Jancsi (1) rizskoch (1) rooibos tea (1) rózsaméz (1) sajtos pogácsa (1) sajttorta (1) sárgarépás pirítós (1) savanyúkáposztás rakott tarja (1) sertésrolád csőben sült zöldséggel (1) sikeres bloggerek (1) spárgaleves (1) spárgás rizottó (1) spenótos-padlizsános köles (1) sült ananász (1) sült csirke tepsis burgonyával (1) sült kacsa (1) sült keszeg (1) sült lazac (1) sült pulykamáj (1) sült tarja párolt brokkolival (1) sült tök (1) sütés nélküli meggytorta (1) sütőtök-püré (1) Sütőtökös kevert sütemény (1) sütőtökös muffin (1) sütőtökös rizottó (1) szárított gomba (1) szárított narancs (1) szederkocka sütés nélkül (1) szegfűszeges narancs (1) szerdermártás (1) szilváslepény (1) szójás fasírt (1) tavaszi képek (1) teazselé szederrel (1) tejberizs (1) tejeslepény (1) tiramisu (1) tócsni és barátai (1) tojásos spenótgaluska (1) tojásos sült rizs (1) töltött cukkini (1) töltött dagadó sült paradicsommal és krumplival (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) töltött tojás (1) túrógombóc (1) túrós-citromos kuglóf aszalt gyümölccsel (1) túrós-ribizlis rétes (1) túrós gnocchi aszalt paradicsomos mártásban (1) túrós réteskosárka (1) túrós ribizlitorta (1) túrótorta áfonyával (1) vacsora irodalmi est után (1) vöröslencseleves (1) vörös bársony torta (1) zelleres-sárgarépás lepcsánka (1) zöldséges köles (1) zöldségropogós (1) Címkefelhő

Bejegyzések

Naptár

július 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Utolsó kommentek

  • petiasün: Tetszik! Én is csak úgy megvettem egy ilyen feta-féle sajtot, engem mondjuk zavar, mennyire sós, de salátában már tökéletes! (2015.07.06. 22:21) Isteni sali krémfehérsajttal!
  • Erzsébet Pataki: Csodálatosan szép és finom receptek. Gratulálok hozzá! :-) (2015.03.11. 17:02) Tejlepény
  • Internetszabadság Párt: jók a receptek, csak így tovább :) (2014.10.25. 12:30) Nézettség
  • mohamama: Köszönöm szépen, nem ismertem. Elköltöztem a cafeblogra, a továbbiakban ott keress ha van kedved ! mohamamakonyhaja.cafeblog.hu (2014.05.15. 17:01) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Turmixoló: Tettem fel egy étel leírást ,Valaha édesanyámtól tanultam meg elkészíteni .Nem tudom ismered -é ? (2014.05.11. 14:48) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Utolsó 20

Indafotó képek

gasztroblogok.hu

	

Gasztroblogok


Heti gif :)






amour.gif





2014.04.22. 17:01 mohamama

Máktorta esete a lúgosítással

DSC_0371_2.JPG

 

 A magyar ember számára az elsavasodás jelent veszélyt, hiszen étrendünk bővelkedik állati eredetű fehérjében, és a húsfélék mind savas jellegűek. Nagyon kedveljük az édes ízeket is, holott a répacukor, a csokoládé, a kakaó, a lekvár, a fagylaltok egyaránt a savasságot támogatják. Savasítanak a kenyérfélék és a különböző pékáruk, amelyekből szintén sokat fogyasztunk, valamint a sajtok.  Konyhakerti növényeink közül viszont egyedül a tök savasító hatású. 

 Lúgos hatású a legtöbb zöldség és gyümölcs, leginkább a fokhagyma és a hagyma, a fehér mustár, a málnalevél, a paprika, valamint a fahéj és a papaja. A  túlzott savasságot jól semlegesíti a burgonya, az endívia és a fejes saláta, a káposzta, a karalábé, a gyümölcsök közül a cseresznye, a görögdinnye, a mandarin, a mangó, a nektarin, a szeder, a szőlő, valamint a lencse és a mák. 

Mákunk van, hogy ehetünk mákot, vannak országok, ahol tilos a termesztése!

DSC_0957.JPG

Pedig jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.
A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütése idején találkozik mákkal. Jó azonban tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek.
B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz,valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír, és a csontritkulás egyik legjobb õsi ellenszere.

A népnyelvben is benne van, hiszen ki ne hallotta volna a mákvirág kifejezést egy rosszalkodó gyerekre? 

Régóta főznek  belőle mákteát is, mákonyt, amit altatószernek használnak.

Én csak egy mezei máktortát készítettem, gyógyhatások ide vagy oda! Be nem aludtunk tőle, sőt! Jelentősen megdobta a hangulatom, milyen szépre is sikeredett!

Hozzávalók:

25 dkg darált mák

10 dkg liszt

15 dkg vaj

fél csomag sütőpor

6 tojás

1 citrom leve és héja

15 dkg porcukor

Töltelék:

25 dkg mascarpone

1 dl tejföl 

10 dkg túró

fél citrom leve

2 kiskanál zselatinpor

5 dkg házi vaníliáscukor,

lekvár a kenéshez,tortadara és aszalt áfonya a díszítéshez.

DSC_0360_2.JPG

A tojásokat kétfelé választjuk. A fehérjét felverjük. A sárgáját a vajjal és cukorral kikeverjük, majd beleöntjük a sütőporos-mákos lisztet. Belefacsarjuk a friss citrom levét és belereszeljük a héját.(Ha nem jutunk hozzá kezeletlen citromhoz, tegyük almaecetes vízbe bő 10 percig a citrust!)

Végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjét.

Kerek formába simítsuk a tésztát.

DSC_0361_1.JPG

35 perc alacsony fokozatú sütőben amíg megsül (tűpróba).

Közben készítsük el a krémet: a túrót turmixoljuk, adjuk hozzá a tejfölt,mascarponét, cukrot, citromlevet.

Végül keverjük bele a zselatinport.

A kihűtött és kettévágott alsó lapra kenjünk tetszés szerint kiválasztott lekvárt. Én sárgabarackot választottam.

DSC_0369_5.JPG

Erre kerül a krém fele, majd rákerül a második lap. Ezt bevonjuk a maradék krémmel.

Étcsokis darával és aszalt áfonyával díszítve tálaljuk!

 

 DSC_0374_3.JPG

 

 

4 komment

Címkék: máktorta


A bejegyzés trackback címe:

http://mikormennyi.blog.hu/api/trackback/id/tr876070111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Tapmancs 2014.04.23. 06:35:00

Te ezt az elsavasodás-maszlagot tényleg beveszed?

(Ettől még a máktorta finom.)

mohamama 2014.04.23. 07:20:12

Igen, nagyon finom. Elsősorban a tortát "veszem be", de ebben az elsavasodás izében is lehet valami. ha volt már refluxod, tudod miről beszélek...

Neander 2014.04.23. 09:45:40

Mély tisztelet a máktortának és az elkészítőjének:-)
A kérdésem annyi, hogy mit akarsz lúgosítani? A gyomorsavadat? Akkor mivel fogsz emészteni? Szerencsére a mák meg sem kottyan a gyomorsavnak.
Esetleg a véredet? Ebből a szempontból is szerencse, hogy semmilyen élelmiszer nem lúgosít, mert a vér ph-értékének már a legapróbb változásába belehalnál.
Az igazán hatékony lúgosító szer a hypo, de azt inkább ne próbálja ki senki:-)))

mohamama 2014.04.23. 12:35:23

Jobb példa lenne a hyponál a szódabikarbóna. A szervezetünk lúgosítása lenne a cél. Tőlem okosabb emberek szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét, feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír, ásványi anyag, és folyadék ellátottságot. Az, hogy egy táplálék, illetve tápanyag savasító vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze, színe, illata és állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás és bontás, raktározás, illetve a szervezetből való ürítés során milyen jellegű (molekuláris) alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen anyagcsere folyamatokon keresztül kell ehhez átmennie a szervezeten belül ahhoz, hogy hasznosítható legyen a szervezet (sejtek) számára.

Az ételek, tápanyagok összetételének és mennyiségének megválasztása azért is fontos, mert pl. a túl sok fehérje bevitel során a fehérjebontás és az aminosavak égetése lassabban zajlik le, mint az aminosavak beépülése a sejtekbe, így pozitív nitrogén egyensúly alakul ki. A szénhidrátban bő táplálkozás során pedig a fel nem használt glukózt a májsejtek zsírsavvá, illetve koleszterinné alakítják át (→táplálkozás).

Ma már köztudott, hogy a különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok, finomított fehér liszt (és a belőlük készült ételek), a gyümölcsök nagy része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással bírnak a szervezetben. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el a „rangsorolást”, hogy pl. a zsírok, olajok (de pl. a dió, mogyoró, mák, magvak is) sem tárolhatóak egy megadott időn túl, hiszen avasodnak. A gyümölcsök esetében egyszerű a bor (és az alkoholok) készítésére gondolni, amikor is azt várjuk, hogy erjedni kezdjenek a szőlőszemek, illetve ha túl sokáig állt a bor, megsavanyodik (ecetsav képződik benne). A húsok, tej és tejtermékek hamar romlanak, kellemetlen savanyú szagot árasztva magukból.
Nem arról van szó, hogy nem szabad hús és tejtermékeket, gyümölcsöt (stb.) fogyasztani, hiszen szükséges alkotókat (és élvezeti értéket) tartalmaznak, hanem a felvett tápanyagok mennyiségéről, minőségéről és arról, hogy milyen jellegű tápanyagokat társítunk össze az étkezés során. Ha a savasító jellegű fehérje és zsír (pl. hús) mellé még pl. magas szénhidrát tartalmú burgonyát vagy tésztát fogyasztunk, akkor nyilvánvalóan fokozott, halmozott savtalanítási, illetve lúgosító reakcióra késztetjük a szervezetet (lásd. a szervezet lúgosító reakcióit, pH-pufferoló mechanizmusait). Míg ha eleve lúgosító jellegű (zöldség) étellel esszük ezeket a tápanyagokat, akkor tehermentesítjük a különböző emésztési traktusokat az emésztési folyamatoknak megfelelően, és megoszlanak a különböző anyagcsere – energia felhasználási, raktározási folyamatok is.