Szerző:Mohamama

549723_366001703469415_1686166848_n.jpg

Isten hozott kedves vendég mohamama konyhájában!! Időnként elkalandozom a gasztronómiától, hisz sok minden érdekel, remélem ezt sem bánod! Érezd jól magad!

HTML doboz

Címkék

"mindent bele" saláta (1) advent (1) almás-túrós rakott tészta (1) Almás krémes (1) ananászos-sajtos csirkemell (1) ananászos-túrós és banános-mákos rétes (1) aszaltgyümölcsös (1) aszalt paradicsom (1) aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyér (1) aszalt paradicsomos csirkemell (1) aszalt szilvás csirkemell (1) avokádó (1) avokádókrémes pirítós (1) A szürke ötven árnyalata (1) Báb vizsgaelőadás 2013.03.18 (1) Balázsolás (1) Bálint (1) Bebe kekszes krémes (1) Bénye (1) besamelles rakott krumpli (1) birsalmasajt (1) bodza-és akácital (1) bor (1) borscs leves (1) borsóval és kukoricával (1) burgonyasaláta majonézesen és hagymásan (1) céklaleves (1) céklás-csokis süti (1) céklás brownie (1) citromfüves barackos pite (1) citromtorta (1) csalánleves (1) cseresznyéspite (1) csicseriborsókrém (1) csicsóka (1) csilis bab (1) csirkeraguleves (1) csoki-és tiramisukrémes piskóta (1) csoki-mandulás sütemény (1) Csokis keksz zabpehellyel és mandulával (1) csokis muffin (1) Csokitorta (1) csokitorta csili (1) csokoládé mousse (1) csülök cipóban sütve (1) cukkinifőzelék (1) cukkini ropogós (1) cukormázas csokitorta (1) diós-narancsos szaloncukor (1) diós fészek (1) diós kalács (1) epres túrótorta (1) fehér majonéz (2) fogyókúrás almás-fahéjas víz (1) fokhagyma leves (1) Fölszállott a páva (1) foodpanda (1) fordított almás (1) franciasaláta (1) frutti di mare spagetti (1) gazdag gesztenyetorta (1) gesztenyetorta (1) gombás-sajtos pulykamell (1) gombás rizottó (1) gönci hordó (1) görög tejes pite (1) gránátalma (1) gránátalmás pezsgő (1) guacamole (1) gyömbéres kókusztejes csirkecomb (1) gyömbéres tej (1) gyömbértea (1) gyümölcsös-tejszínes túrótorta (1) gyümölcssaláta (1) habos-fügés pite (1) habos almás sütemény (1) hagymatea (1) házi kenyér (1) házi ketchup (1) házi morzsa (1) házi Raffaello (1) házi szaloncukor (1) házi vaj (1) házi vaníliás cukor (1) hóesés (1) Huncutka Bábszínház Sárospatak (1) húsleves (1) ismerkedés (1) jégsaláta krémfehérsajttal (1) kacsasült madársalátával és rukkolával (1) kakaós körtetorta (1) kakukkfüves sült hús (1) kalács (1) karamellkrém (1) kekszes krémes (1) kelt sajtos kifli (1) kelt tészta (1) kenyérsütés (1) képviselőfánk (1) ketchupos csirke (1) kéttúrós-sajtos pogácsa (1) kocsonya (1) kókuszcsók (1) kókuszgolyó (1) kókuszos fészek (1) kókuszos muffin (1) köleskása (1) korhelyleves (1) körtés-őszibarackos-gyömbéres túrós kevert sütemény (1) kovászos uborka (1) krémfehérsajtos saláta (1) kukoricakrémleves (1) lasagne (2) lekváros bukta (1) lencsefőzelék (1) lepcsánka (1) levendulaszirup (1) licsi (1) madársaláta gazdagon (1) madártej (1) magyar filmlistám (1) magyar motorok múzeuma (1) mákos-diós kalács (1) mákos muffin (1) máktorta (1) málnás-rizses torta (1) málnás tiramisu (1) málnás túrókrém (1) mámor (1) manduláscsók (1) mandulás fánk (1) marcipános-pisztáciás muffin (1) marcipános szaloncukor (1) marhasült (1) meggybefőtt (1) Meggydzsem (1) meggyes-gesztenyés sütemény (1) meggyes-mákos (1) meggyszósz (1) mézes-mustáros oldalas (1) mézesdió (1) mézeskalács (1) Moha és Páfrány mese (1) muffin alaprecept (1) mustárszószos zöldbab saláta (1) mustkolbász (1) narancsos spenótsaláta (1) naspolya (1) női motorozás (1) olasz pizzatészta (1) olcsó pite (1) olívabogyós saláta (1) on the spot (1) oroszkrém torta (1) pandoro (1) papsajt (1) paradicsomsaláta (1) paradicsomszósz (1) párolt spenót tükörtojással (1) petrezselyemlevél tartósítása (1) pirított tészta (1) pizzavariációk (1) püspökkenyér (1) rácsos almás (1) rácsos túróspite őszibarackkal (1) rakott brokkoli (1) rakott palacsinta (1) rántott csirkecomb (1) rántott karfiol (1) rántott krumpli (1) répatorta (1) reszelt dióhabos sütemény (1) Rigó Jancsi (1) rizskoch (1) rooibos tea (1) rózsaméz (1) sajtos pogácsa (1) sajttorta (1) sárgarépás pirítós (1) savanyúkáposztás rakott tarja (1) sertésrolád csőben sült zöldséggel (1) sikeres bloggerek (1) spárgaleves (1) spárgás rizottó (1) spenótos-padlizsános köles (1) sült ananász (1) sült csirke tepsis burgonyával (1) sült kacsa (1) sült keszeg (1) sült lazac (1) sült pulykamáj (1) sült tarja párolt brokkolival (1) sült tök (1) sütés nélküli meggytorta (1) sütőtök-püré (1) Sütőtökös kevert sütemény (1) sütőtökös muffin (1) sütőtökös rizottó (1) szárított gomba (1) szárított narancs (1) szederkocka sütés nélkül (1) szegfűszeges narancs (1) szerdermártás (1) szilváslepény (1) szójás fasírt (1) tavaszi képek (1) teazselé szederrel (1) tejberizs (1) tejeslepény (1) tiramisu (1) tócsni és barátai (1) tojásos spenótgaluska (1) tojásos sült rizs (1) töltött cukkini (1) töltött dagadó sült paradicsommal és krumplival (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) töltött tojás (1) túrógombóc (1) túrós-citromos kuglóf aszalt gyümölccsel (1) túrós-ribizlis rétes (1) túrós gnocchi aszalt paradicsomos mártásban (1) túrós réteskosárka (1) túrós ribizlitorta (1) túrótorta áfonyával (1) vacsora irodalmi est után (1) vöröslencseleves (1) vörös bársony torta (1) zelleres-sárgarépás lepcsánka (1) zöldséges köles (1) zöldségropogós (1) Címkefelhő

Bejegyzések

Naptár

július 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Utolsó kommentek

  • petiasün: Tetszik! Én is csak úgy megvettem egy ilyen feta-féle sajtot, engem mondjuk zavar, mennyire sós, de salátában már tökéletes! (2015.07.06. 22:21) Isteni sali krémfehérsajttal!
  • Erzsébet Pataki: Csodálatosan szép és finom receptek. Gratulálok hozzá! :-) (2015.03.11. 17:02) Tejlepény
  • Internetszabadság Párt: jók a receptek, csak így tovább :) (2014.10.25. 12:30) Nézettség
  • mohamama: Köszönöm szépen, nem ismertem. Elköltöztem a cafeblogra, a továbbiakban ott keress ha van kedved ! mohamamakonyhaja.cafeblog.hu (2014.05.15. 17:01) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Turmixoló: Tettem fel egy étel leírást ,Valaha édesanyámtól tanultam meg elkészíteni .Nem tudom ismered -é ? (2014.05.11. 14:48) Besamell-mártásos rakott krumpli
  • Utolsó 20

Indafotó képek

gasztroblogok.hu

	

Gasztroblogok


Heti gif :)






amour.gif





2014.01.18. 16:27 mohamama

Szlávosodás

DSC_0836.JPG

"Hogy mi történt a továbbiakban az 50-es lakásban, arról nem szól a fáma, arról azonban igen,
hogy mi történt Nyikanor Ivanoviccsal. Bezárkózott az illemhelyre, elővette aktatáskájából a
tolmács által rátukmált köteget, és tapasztalta, hogy az négyszáz rubelt tartalmaz. Ezt a
bankóköteget újságpapírba csomagolta, és bedugta a szellőztetőnyílásba.
Öt perccel ezután az asztalhoz ült kicsiny ebédlőjében. Hitvese akkurátusan fölszeletelt
heringet hozott be a konyháról, bőven megszórva zöldhagymával. Nyikanor Ivanovics töltött
magának egy kupica vodkát, megitta, másodikkal is töltött, azt is kihörpintette, felnyársalt a
villájára három falat heringet - és abban a pillanatban csengettek. Pelageja Antonovna éppen a
gőzölgő fazekat hozta be a konyhából, amelyre elég volt egyetlen pillantást vetni, és az ember
máris kitalálta, hogy a forró borscsleves alján a világ legpompásabb ínyencfalatja rejtőzik: egy
velőscsont...
Nyikanor Ivanovics a nyálát nyelte, s nagyot mordult, mint a mérges kutya:
- Már enni se hagyják az embert, hogy az ördög őket akárhová tegye... Ne eressz be senkit,
Pelageja, nem vagyok itthon! A lakásról meg mondd, hogy ne nyaggassanak, egy hét múlva
lakógyűlést tartunk...
Az asszony kiszaladt az előszobába, Nyikanor Ivanovics pedig a merőkanállal kihalászta a
tüzes tálból a hosszában fölrepedt, drága, finom csontot. Ekkor két férfi lépett be az ebédlőbe,
s velük Pelageja Antonovna, ég tudja, miért, nagyon sápadtan. A belépők láttára Nyikanor
Ivanovics is elsápadt, és felállt az asztal mellől.
- Hol az illemhely? - kérdezte az egyik, aki oldalt gombolós nyakú, fehér orosz inget viselt.Az ebédlőasztalon valami koppant: az elnök kezéből kiesett a kanál."

Ki olvasta ezt a könyvet? Remélem sokan, nekem egyik kedvencem máig. (Helyes megfejtők jöhetnek, vendégeim egy tányér levesre !)

Olvasása közben döntöttem el, hogy egyszer majd főzök borscs-ot. (Jó sokáig tartott a készülődés!!! )

Nevem alapján különben is szlávok lehetnek a gyökereim.

Állítólag az ukrán változat a legjobb, de fogyasztják a lengyelek, oroszok,litvánok.

DSC_0824_1.JPG

A hagyományos borscs bukéját 18-20 alkotó eleme (különböző húsok, zöldségek és fűszerek) adja meg. Ennek megfelelően az igazi borscs elkészítése nagyon munkaigényes és hosszan tartó eljárás. Az alapja valamilyen húslé, hagyományosan ezt oldalasból készítik. A borscsba kerülő zöldségeket külön készítik el. A legfontosabbat, a névadó céklát, külön párolják csöppnyi ecettel vagy citromlével biztosítva, hogy megmaradjon az élénk vörös színe. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) szintén külön, kevés zsíron üvegessé dinsztelik és amikor már üveges, (kb. 15 perc) teszik hozzá a paradicsom szeleteket, vagy friss paradicsom híján, a sűrített paradicsomot. Az előkészítő munkák végeztével állítják össze a végleges levest, a további alkotó elemeket pontosan előírt sorrendben és időben hozzáadva. A sorrend a következő: burgonya, káposzta, az előkészített cékla, a üvegesre sütött zöldségek, fűszerek és a legvégén 2-3 perccel a tűzről való levételét megelőzőleg a fokhagyma.

Van egy kelet-európai szakácskönyvem, én annak alapján indultam el.

Egy szép  nagy velős csontból és egy húsos csontból levest főztem.Ebbe belekerült egy egész hámozatlan cékla a szép szín miatt, ahogy tanácsolta a szakácskönyv. Így utólag kihagynám ezt a műveletet több szempontból is. Először is :lesz egy kis földes bukéja, pedig hatszor átsúroltam,másodszor pedig nagyon nehéz utólag melegen hámozni, minden céklás lesz, a kezem többszöri mosás után is így nézett ki.

DSC_0822_1.JPG

Szóval elég nyersen lereszelni mint a többi zöldséget.

Arányaiban másfél liter húsleveshez ennyi zöldség szükséges kb:

30 dkg cékla,20 dkg fehér káposzta,20 dkg vegyes zöldség (fehér-és sárgarépa, zeller),20 dkg burgonya.

Ezeket kell a hagymán üvegessé dinsztelni paradicsommal vagy a levével. A zöldségeket és a céklát megpirítás után összeöntjük a levessel,  de előtte a krumplit,káposztát is beleszórjuk és kb húsz percig összeforraljuk.Fűszerek:só,bors,fokhagyma,babérlevél,ecet,cukor ízlés szerint.

Ahány ház, annyiféle borscs, az enyém elég jól sikerült.Akinek nem tetszik, főzzön magának :)

A friss tejföl  elmaradhatatlan tálaláskor!

DSC_0829.JPG

2 komment

Címkék: céklaleves borscs leves


A bejegyzés trackback címe:

http://mikormennyi.blog.hu/api/trackback/id/tr255769222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.19. 10:19:09

Tetszik, hasonló gyökerek okán is. Viszont az idézet ne tudom, honnan való. /Talán Bulgakov?/

mohamama 2014.01.19. 13:43:52

@Mitzi von Küche: Jöhetsz, várlak a levessel !!!A mester és Margarita!