Nem kell megijedni, nem én gondoltam újra!
Régebben már sütöttem céklás-csokisat, ha emlékeztek.Ha nem, itt a linkje!
http://mikormennyi.blog.hu/2013/11/16/ceklas-csokis_suti_es_hazi_rafaello
Minap gluténmentes változatával ismerkedhettem meg a Miskolci Paleo Üzlet révén. Ugyanis még tart az egészségmegőrzési projekt ahol dolgozom, ők hívták meg Anitát és Gyöngyit az üzlet vezetőit hozzánk. Arról persze elfelejtettek szólni a szervezők, hogy több órás a program, és én ezt nem kalkuláltam be aznapra. Pedig nagyon érdekelt, hisz épp csak hogy ismerkedem a paleo táplálkozással. Van amit át is tudok venni, mert átmegy a szűrőmön.
Ilyen a kókuszzsír használata.Többször is fel lehet vele sütni stabil szerkezete miatt, míg a napraforgóolajat tanácsos egy használat után likvidálni rákkeltő hatása miatt.Nem a legolcsóbb,tudom, fél liter több mint kétezer forint, de ebből jóval kevesebbre van szükség! Ugyan 92%-ban tartalmaz telített zsírsavat,de közepes láncú zsírmolekulákból épül fel,így a diétázók, fogyni vágyók is bátran használhatják.Merthogy emésztéséhez nem szükséges enzim!
Külsőleg is használható, kiváló natúr kézkrém válik belőle, tiszta, vegyszermentes.
Na, a sütésnél tartottunk. Először cukkinis paleo kenyér készült, majd lenmagpelyhes omlett. Mindkettő a sütőben landolt,amikor Anita az órájára nézett és közölte: kb. 40 perc alatt elkészül. Én is a belső órámra pillantottam és megállapítottam, nekem bizony annyi időm nincs, hogy azt megvárjam. A következő fogás kérésemre viszont a céklás brownie lett. A süti összeállítását láthattam, de ekkor már tényleg szorított az idő, és elindultam.
Útközben elhatároztam,magam is megsütöm , ha már ott nem sikerült megkóstolni.
Tegnap délután fogtam hozzá, ráadásul alkalom is akadt. Fiam barátja születésnapi bulit rendezett, gondoltam küldök egy kis házi finomságot.
Hozzávalók:
40 dkg főtt cékla finomra reszelve
10 dkg kókuszzsír
20 dkg eritrites vagy nyírfacukros étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat vagy házi vaníliás cukor
20 dkg méz
3 tojás
10 dkg mandulaliszt (őrölt mandula)
2 dkg kakaópor
fél teáskanál szódabikarbóna
Először a száraz hozzávalókat összekevertem, hozzáadtam a céklát és a a kókuszzsíron felolvasztott csokit.
Egynemű tésztává kevertem .A tojásokat a mézzel, cukorral vertem habosra és hozzáöntöttem a "száraz" hozzávalókhoz ( a céklának gyönyörű bordó leve lett). Szilikon sütőformába simítottam és 180 °C-on kb.50 percig sütöttem. Tűpróba a biztos, ha már nem ragad a massza, jó a süti!
Egyetlen szeletet vágtam le magamnak, hogy megkóstoljam, a többit becsomagoltam és azon melegében útnak indítottam.
Én egy képzeletbeli skálán 10-ből 9- et adok a művemnek.A külseje miatt vonok csak le egyet, a szilikon formálódott kissé, mert a tészta picikét sok lett bele. Máskor két részletben fogom megsütni.
Az íze tökéletes,a céklától különleges és picit zaftos. Legközelebb darabos mandulát is keverek bele.
Jó étvágyat hozzá!
Utolsó kommentek