Igen, túl gyors!
Máskor nem írok ilyen könnyelműségeket, hogy semmi édesség!!
Rá kellett jönnöm, ami bizonyára nem túl szimpatikus dolog sokak számára , de én stresszevő vagyok. Ha valami nyomja a szívem és boldogtalannak érzem magam, akkor időnként rám jön az ehetnék. Hiába jelez a gyomrom : tele van, az agyam akkor is még követelőzik. És fogom magam, kimegyek a konyhába, magamhoz veszek egy szép almát, amit zsíros camambert sajttal elfalatozgatok. Vagy záróakkordként szalonnát paradicsommal és kenyérrel (szerencsésebb esetben barnával).
Eddig bírtam,kemény két nap, és madártejet készítettem, ami annyira finom és krémes, hogy ellenállhatatlan. Az angolok floating island-nak, azaz úszó szigetnek nevezik, ami igen találó. Az aranysárga tojásos krémben úszó csillámló, vaníliapöttyös habgaluskák.
Jajj, de fincsi!
Két liter tejjel fogtam hozzá, ez alatt minek?
8 tojást szétválasztottam és a fehérjét csipet sóval, 1 kanál porcukorral keményre vertem. Pár csepp citromlé bele, ettől szép fényessé válik. A tejet odatettem főni amibe egy teljes vaníliarúd magvait és magát a rudat is beledobtam.
Amikor még nem teljesen forr (kb.90°C) akkor kezdem el a habgaluskákat benne kifőzni. Közepes méretű kanállal szaggattam és néhány percig (2-2) mindkét oldalán kifőztem. Ha túl forró a tej, összeesik, ha túl langyos,elázik a galuskánk, úgyhogy vigyázat! Csak óvatosan!
Szűrőben csöpögtetem őket, hagytam, hadd várakozzanak, míg elkészül a krém. A tejet kicsit lehúztam a tűzről, beleteszek egy maréknyi mazsolát, és úgy kevertem bele a 8 sárgájából, 20 dkg cukorból, 3 púpozott evőkanál lisztből és pár kanál hideg tejből készült keveréket.
Visszatettem a tűzre alacsony lángra! Állandó kavargatás mellett főztem sűrűre.Akkor jó, ha sima, csomómentes,krémes állagú.Ha túl forró a tej, a sárgája bizony kicsapódik, és az nem jó.
Végjátéknál kicsit hagyom kihűlni, tányérba szedem őket és ízlés szerint megszórom szeletelt mandulával. Aki meg tudja várni míg kihűl, az tegye be a hűtőbe, aki nem ,élvezkedjen bátran!
Egyike a desszertek legfinomabbikának!
Utolsó kommentek