Minap beszélgettem valakivel, legalábbis szerettem volna :)
Kedvenc ételeiről kérdeztem, de azt a választ kaptam, hogy nincs igazán. Mondta ezt úgy, hogy kb. tizenöt kiló súlyfelesleget cipelt magán. Aztán mikor erősködtem, nagy nehezen kibökte: túrós tészta. De mégis, mivel: tejföllel, szalonnapörccel, vagy netán kipirított vajjal esetleg cukorral (ilyet is hallottam már)?
Hát.........., csak sima túrós tészta. Jó.
Ma én is ezt készítettem, lehet így is mondani:különleges túrós tészta. Csak a tészta palacsinta és nem csusza, plusz még megbolondítottam házi lekvárokkal a túró mellett.
Hogy is?
Palacsintatésztám hozzávalóit kikevertem (25 dkg liszt,4 dl tej,kb 2 dl ásványvíz (erős),3 tojás, 1 cs. sütőpor, csipetnyi só, a teáskanál cukor, 1/2 dl olaj) és kicsit állni hagytam, hogy besűrűsödjön.
Amíg állt, összeállítottam a túrótölteléket.
Fél kg túróhoz 20 dkg cukrot, 1 kanál házi vaníliáscukrot, 1 citrom levét,maréknyi mazsolát, áfonyát és aszalt sárgabarackot darabolva, 1,5 dl tejfölt kevertem. Nem nagy macera.
A palacsintasütőt kikentem olajjal és elkezdtem a sütést. Kb 12 db jött ki belőle, úgy, hogy a végén már nagyon sűrű volt a tészta és még kicsit hígítottam vízzel.
Amint kisült mindkét oldalán aranybarnára az első, el is kezdtem a töltését. Először a meggylekvár, a túró majd a baracklekvár következett, addig, míg tartott a palacsintából. Formás kis halom kerekedett belőle, mire az utolsó rákerült.
Felolvasztottam maréknyi étcsokoládé pasztillát, de valamiért nem lett folyós, a karamellszósz viszont igen (lásd képviselőfánknál elkészítését). Úgyhogy először ezt folyattam rá, és a csokit csak elkentem.
Azon melegében felvágtam és belakmároztam belőle alaposan. Mikor kihűl, akkor is finom, és a töltelék sem olyan folyós, mint melegen!
Végre láthattam egyben ennyi palacsintát. Előtte, ha darabonként töltöttem és feltekertem, valahogy nem figyeltem eléggé és máris valakinek a gyomrában landolt, alig győztem sütni :)
De az önmegtartóztatás elnyeri végső jutalmát, íme! Jó étvágyat hozzá!
Utolsó kommentek