A birsalma illata összetéveszthetetlen, átható, erős és nagyon finom. Legalábbis az én orromnak. Nagymamám mindig a szekrény tetején tárolta őket, ott üldögéltek, míg bele nem pottyantak a fazékba. Egyik kedvenc gyümölcsöm, már ha egyszer választani kéne, mert mindet szeretem, sőt odavagyok értük!
Ha sajtkészítésre adnánk a fejünket, mint én is tettem múlt héten, akkor legalább két kilónyival kezdjünk, kevesebbel nemigen érdemes.Feldaraboljuk, kicsumázzuk, de nem hámozzuk. Így tesszük fel főni, ami pillanatok alatt megtörténik.
Ekkor szitába töltjük és alaposan átpasszírozzuk.
Csak előtte még leöntjük a levét egy másik tálba. Ez azért fontos, mert a levét fogjuk cukorral besűríteni, sziruppá főzni. Egy kilónyi péphez 80 dkg cukrot számítunk.
Szóval a szirupot és a pépet egybeöntjük és kitartóan kevergetjük. Egész citrom levét belecsepegtetjük.
Ha úgy látjuk, vagy elfáradtunk, porcelántányéron csepp-próbát eszközlünk. Ha szinte azonnal megdermed és nem folyik, kész a művünk.
Kivizezett vagy fóliával kibélelt formás kis edényekbe töltjük. Egy nap múlva tálcára borítjuk!Tavaly én diót is dobtam bele a végén, de az kissé megbarnult, így idén kihagytam.
Csudijó! Téli estéken felidézi az ősz melegsárga ízét. De addig tartsátok ám szellős helyen!!!!!!
Én ezen a helyes tálon szellőztettem őkelmét:)
Utolsó kommentek