Ha szülinap, akkor tortasütés!!!!! Legkisebb fiam is már 17!!!! Elélne csokin, sült krumplin és spagettin!!! Nem kellett sokáig törnöm a fejem a süt-temény fajtáján.
Nekikezdtem a tortalapok elkészítésének. Egy barna és egy fehér kerek lapot süttem. Nem mindig sikerül, de most elég szépecskék lettek. Hozzávalók ( egy tortalaphoz) :
6 db egész tojás (amit majd szétválasztunk)
6 evőkanál cukor
6 púpozott evőkanál liszt,
1 cs. sütőpor, fél kk. szódabikarbóna, 6 evőkanál víz.
Amint szétválasztottam a tojásokat, a sárgáját a cukorral és ha szeretjük vaníliás cukorral kikeverjük fehéredésig. Akkor a lisztet miután átszitáltuk, elkeverjük a sütőporral és szódabikarbónával. Apránként hozzáadagoljuk a kikevert sárgájához és a vizet rálöttyintjük. A keményre vert tojáshabbal (fordítópróba! Ha lefelé fordítod az edényt és a hab meg se mozdul, akkor bizony tökéletes :) ) lazítom óvatosan.
Amikor teljesen homogén, kikent sütőformába öntjük. Aki biztosra akar menni sütőpapírral is kibélelheti. Nagyon fontos a sütés hőmérséklete. Előmelegített sütőben kezdjük el sütni 200 °C-on, majd amikor a tészta megemelkedett, akkor levesszük 160 °C-ra. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a közepe, ha igen, akkor jöhet a következő lap.
A lapokat kihűlés után kettévágtam, így négy kerek laphoz kezdtem el tölteléket gyártani.
Íme: vettem 4 dl tejszínt, 25 dkg mascarponét, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokit. A csokit pici olajjal együtt alacsony lángon megolvasztottam, majd langyosan hozzákevertem a mascarponéhoz. A felvert tejszínnel lazítottam, és egy csipetnyi chilivel megbolondítottam (csak akinek bírja a gyomra, az tegyen bele)!
Amikor töltöttem a tortát, az egyik barna lapra házi készítésű isteni baracklekvár került!
Bevonatolás után cukrozott mogyoróval hintettem!!! Díszítésként chilipaprikát és fahéjat használtam még fel!
Jó volt látni az elégedett arcokat a torta felvágása után. Aki kedvet kapott, sikeres sütést hozzá!
Utolsó kommentek